Românii care vor să îşi instaleze panouri fotovoltaice au o problemă. Una mare!

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Există o piedică în calea celor care vor să-şi instaleze panouri voltaice.

Nu se mai găsesc contoare inteligente. Aceste dispozitive sunt obligatorii pentru cei care au investit în panouri fotovoltaice. Contoarele care dau o citire exactă, la distanţă, a consumului de energie electrică, sunt prea puţine în raport cu cererea.Potrivit Autorității de Reglementare în Energie (ANRE), citată de TVR, anul acesta sunt necesare peste un milion de aparate, iar stocurile sunt de 10 ori mai mici. În plus, doar 30 la sută dintre contoarele vechi au fost înlocuite până anul trecut.

ANRE a găsit, însă, soluția: utilizatorii le pot cumpăra pe cont propriu. Tot mai multă lume a decis să investească în panouri fotovoltaice, pentru a reuși să scape de facturile uriașe la electricitate. Consecință: cererea de dispozitive este mai mare decât stocurile existente și astfel, apar întârzieri în cazul racordarii la rețea. Adrian Foltenu, preşedinte, Asociaţia Micilor Producători de Energie Electrică, a declarat pentru TVR: Din momentul în care îşi depun hârtiile, conform regulamentelor şi a ordinelor emise de ANRE, procedura nu ar trebui să dureze mai mult de 15 zile. În realitate, sunt oameni care stau şi de cinci luni după aceste proceduri.

Așa cum știm distribuitorii trebuie să încheie montarea contoarelor inteligente până în 2028. Din păcate sunt afectați nu doar prosumatorii ci și consumatorii casnici obișnuiți. Reprezentanții companiilor de utilități avertizează însă că achiziția contoarelor trebuie să respecte o serie de reguli. “Operatorul de distribuție îi comunică utilizatorului că nu are aceste contoare sau grup de măsurare, îi informează vizavi de specificațiile tehnice, în cazul în care alege să achiziționeze, care trebuie respectate. Rambursarea costului se va face la valoarea înregistrată de operator pentru acel bun pentru ultimele 12 luni”, anunţă Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel