Românii care vor plăti mai puțin pentru energia electrică. Dumitru Chisăliță: Aceștia vor fi principalii beneficiari

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Află în articol cine sunt românii care vor plăti facturi mai mici la energia electrică.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă, a explicat care sunt românii care ar putea avea o facturi mai mici cu circa 5-10% la energie electrică, la vară.

"În principiu, vom avea astfel de situații, în special la nivelul celor care consumă în momentul de față peste 250 de kilowați/h pe lună și cei care aveau un plafon foarte ridicat 1,3 lei pe kilowatt/oră, cu TVA inclus - aceștia vor fi principalii beneficiari și vor resimți un impact în ceea ce privește factura gazelor naturale. Pentru cei care în momentul de față au plafonul minim, cel mai probabil nu va exista o scădere efectivă a prețului și a valorii facturii, având în vedere că acest plafon minim în momentul de față este la nivelul ofertelor care sunt în piață, deci, ca atare, cel mai probabil ei nu vor fi beneficiarii evenimentelor din momentul de față", a spus Dumitru Chisăliță, luni, la Antena 3 CNN.

De ce momentan avem facturi mari la energie

Totodată, acesta a explicat și de ce trebuie să mai așteptăm câteva luni bune până când vom vedea scăderile la facturi, deși energia electrică a ajuns la un preț negativ.

"E consecința ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă în momentul de față. Practic, având în vedere că noi am dezvoltat foarte mult resursa regenerabilă de energie, în special panourile fotovoltaice, acestea produc o cantitate mare. Dacă această producție se suprapune pe o reducere a consumului sau pe un consum redus în timpul zilei, practic, acea energie nu ai ce să faci efectiv cu ea și ca atare încerci să o vinzi și ajungi în situația în care nu ai cui să o vinzi, nu ai timp să oprești anumite echipamente, iar în acest caz prețurile ajung negative. 

Trebuie să spunem că în general, atunci când avem energie solară, mai ales în România, nu se consumă sau se consumă foarte puțin. Este partea de jos a curbei de consum. Atunci nu dorește nimeni și de multe ori te rogi sau ajungi să o vinzi la export la niște prețuri foarte coborâte. Tocmai de aceea această energie nu ajunge de cele mai multe ori sau aproape niciodată în facturile românilor, pentru că românii efectiv nu consumă atunci.

Noi ne dezvoltăm sisteme de stocare până la momentul de față sau alte sisteme care să preia această energie în exces și s-o reconvertească în energie electrică atunci când este cerere, în special, seara, noaptea, dimineața. 

Din păcate, nu putem beneficia de pe urma acestei situații și tocmai de aceea recomandarea noastră aceasta este: cât se poate de repede politicile naționale să conveargă către stocare, să conveargă către obligația ca tot ceea ce înseamnă capacități noi de producere a energiei electrice să vină mână în mână cu stocare acestei energii electrice, ca și cu alte echipamente", a mai explicat Dumitru Chisăliță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel