România se va răzbuna pe Austria la OSCE dacă nu ridică veto-ul pe Schengen. Cristian Diaconescu: În mod evident că este nevoie de un semnal

 Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Cristian Diaconescu a vorbit despre posibilitatea ca România să blocheze preluarea președinției OSCE de către Austria.

România ar putea intra în Spațiul Schengen fără votul Austriei sau Olandei. Nouă state membre, printre care Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Spania, cer Comisiei Europene modificarea modului în care se votează chestiuni de politică externă și securitate la nivel european. Mai exact, cer să nu mai fie nevoie de un vot unanim pentru ca un proiect să treacă și să fie suficient un vot majoritar. Asta ar însemna pe de o parte că și România ar putea intra în Spațiul Shengen fără un vot pozitiv din partea Austriei sau din partea Olandei.

Va bloca România preluarea președinției OSCE de către Austria?

Între timp spun voci care spun că România va bloca încercarea Austriei de a prelua conducerea Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), în contextul în care țara noastră deține pe parcursul acestui an președenția organizației.

"Riposta țării noastre privind jocul cu votul la OSCE este sau nu de bun augur și ce semnal dă pentru colaborarea cu Austria?" l-a întrebat Ionela Arcanu pe Cristian Diaconescu.

"Privind colaborarea cu Austria, în mod evident că este nevoie de un semnal. Să nu uităm, Austria a sfidat o evaluare a executivului european, a Comisiei Europene, în ceea ce ne privește și în ceea ce se numește evaluarea îndeplinirii condițiilor tehnice pentru aderarea la Spațiul Schengen. În legătură cu votul la OSCE, în acest moment a fost în discuție candidatura Estoniei pentru președinția în exercițiu, rotativă,   a OSCE, Federația Rusă, în cadrul OSCE, a blocat Estonia, și pare a fi favorabilă în legătură cu Austria pentru a prelua această președinție.

Sigur că în această situație România are de ales, fie se aliniază unui anumit tip de atitudine inclusiv în ceea ce privește Austria, fie își exprimă un punct de vedere clar și specific legat de modul în care apreciază Austria pentru președinția OSCE în perioada următoare", a declarat Cristian Diaconescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel