România se pregătește de Schengen. Ministrul Cătălin Predoiu, întrevedere cu ambasadorul Olandei la București

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

A avut loc o întâlnire între ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, şi ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti, Willemijn van Haaften.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, şi ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti, Willemijn van Haaften, au discutat despre măsurile de pregătire la nivel național cu privire la eliminarea controalelor aeriene și maritime cu statele Schengen de la sfârșitul lunii martie.

"Referitor la subiectul aderării României la spaţiul Schengen, ministrul Predoiu a menţionat măsurile de pregătire luate la nivel naţional în contextul eliminării controalelor aeriene şi maritime, începând cu finalul lunii martie. Acestea sunt de ordin legislativ, instituţional, procedural, tehnic, logistic şi de comunicare publică şi urmăresc adaptarea la noile realităţi operaţionale şi legislative", a transmis Ministerului Afacerilor Interne (MAI) într-un comunicat.

Willemijn van Haaften a felicitat România pentru rezultatele din dosarul Schengen și a asigurat partea română cu privire la sprijinul pe care Olanda îl va acorda în continuare României pentru aderare.

Foto: Agerpres

Ministrul Cătălin Predoiu a mulţumit pentru această poziţie şi a subliniat că România este un stat care combate migraţia ilegală, îndeplineşte criteriile Schengen şi aplică acordurile Dublin exemplar în rândul statelor membre ale Uniunii Europene. Din perspectiva națională, cât şi din perspectiva construcţiei europene extinderea terestră a acquisului comunitar Schengen este un proces ireversibil care trebuie finalizat cât mai rapid.

Intensificarea cooperării polițienești pentru combaterea crimei organizate, a traficului de droguri şi traficului de persoane, a criminalităţii transfrontaliere în general, a fost, de asemenea, menționată de ministrul Predoiu.

Colaborarea celor două ministere de Interne

În cadrul discuţiilor, ministrul român al Afacerilor Interne a amintit și de viziunile similare ale celor două ministere de Interne, român şi olandez, pe teme de interes la nivel european, precum securitatea internă şi dezvoltarea capacităţii statelor de a răspunde eficient unor provocări precum pandemii, schimbări climatice.

"În ceea ce priveşte domeniul afacerilor interne, relaţia de cooperare între cele doua ministere de Interne este foarte bună şi vizează în special colaborarea poliţienească, situaţiile de urgenţă şi lupta anticorupţie, existând premisele necesare pentru dezvoltarea acesteia. De asemenea, ministrul Afacerilor Interne a precizat importanţa pe care MAI o acordă combaterii şi prevenirii traficului de persoane şi traficului de droguri, subiecte aflate pe lista priorităţilor ministerului", se menționează în comunicat.
Foto: Agerpres

Willemijn van Haaften a amintit principalele obiective ale mandatului său şi importanţa pe care o acordă dezvoltării relaţiei de cooperare în domeniul afacerilor interne.

"Pentru partea olandeză prezintă interes dezvoltarea cooperării între agenţiile de aplicare a legii cu competenţe în combaterea criminalităţii organizate, cele două părţi având o cooperare foarte bună atât în plan bilateral, cât şi în cadrul formatelor de lucru existente la nivel european", transmite sursa citată, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel