EXCLUSIV  România se bucură de ”două programe fantastice, cu foarte mulți bani”, dar ”suntem total nepregătiți”: Nu avem oameni! Problema va fi și mai mare

foto pixabay/pexels, ilustrativ
foto pixabay/pexels, ilustrativ

Vin bani, dar degeaba? Aceasta ar trebui să fie cea mai mare îngrijorare pentru guvernanți. 

”România își produce cam 80% din necesarul de gaz, din surse proprii.” a spus expertul în energie Ovidiu Demetrescu, precizând că am putea să fim independenți de gazul rusesc cu ajutorul conductei azere. El subliniază că nu va fi ușor. Afirmă că ”în compoziția unui îngrășământ chimic folosit în agricultură 70% este gaz. Astfel, nu întâmplător AzoMureș și-a oprit producția, pentru că au fost fluctuații enorme la gaze și bănuiesc că s-au terminat și furnizările și au spus că nu-și permit producerea de îngrășământ la un asemenea preț, pentru că ar însemna că va costa de nu știu câte ori mai mult” este de părere Ovidiu Demetrescu. Efectul ar fi fost ca prețul cerealelor să se ducă ”rachetă” în sus. ”Deși avem o inflație peste 10%, încă n-am văzut impactul creșterii prețurilor la îngrășăminte pentru că n-au apucat însă să ajungă în recoltele de anul acesta. Mi-e un pic teamă că vom vedea o accentuare a creșterii prețurilor în zona alimentară”, mai spune expertul în energie. 

Gazele, viitor limitat

În același timp, Ovidiu Demetrescu a afirmat, în interviul acordat DCNews, că gazele au un viitor până în 2050: ”Din 2050, estimările sunt că vom avea foarte multă energie regenerabilă și va fi o țintă de emisii zero. Zero înseamnă să nu mai producem energie electrică nici cu gaz, punct! Undeva la orizontul lui 2070 nu vom mai avea deloc, pentru că nu ne mai interesează.”

Deficit uriaș de oameni

Revenind la zilele noastre, expertul în energie spune că ”ceea ce avem noi astăzi în România sunt două programe fantastice, avem foarte mulți bani: avem PNRR, avem fondul de modernizare, capital pe care trebuie să-l punem la lucru în următorii 10 ani, dar suntem total nepregătiți să facem lucrul acesta acum”. Printre principalele piedici s-ar număra lipsa contractorilor. Necesarul pentru implementare ar fi de 25.000 de oameni. ”Nu avem de unde să-i luăm, să-i formăm și noi avem nevoie de ei începând de mâine. Avem nevoie de oameni care să scrie proiectele, care să facă proiectarea efectiv pe cerințele noi, după care să treacă la montaj” a continuat Demetrescu. ”Problema noastră va fi și mai mare: dacă noi formăm oameni, o să-i ia nemții” a mai spus expertul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel