România riscă noi sancțiuni din partea Comisiei Europene

UE
UE

Comisia Europeană trimite România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru transpunerea incompletă a normelor UE privind piața internă a energiei. Deși statele membre ar fi trebuit deja să transpună integral aceste directive până la 3 martie 2011, până în prezent România a transpus doar parțial directivele în domeniile energiei electrice și gazelor naturale.

Autor: Sergiu Dimitriu

Chiar dacă România a adoptat deja o parte substanțială din actele legislative necesare pentru implementarea directivelor privind energia electrică și gazele naturale, încă au rămas dispoziții care nu au fost încă transpuse în legislația națională. Mai concret, este vorba despre unele dispoziții care se referă la protecția consumatorilor și la anumite îndatoriri ale autorităților de reglementare în domeniul energiei.

În septembrie 2011, Comisia a trimis României scrisori de punere în întârziere cu privire la transpunerea celor două directive, care au fost urmate de avize motivate, emise în februarie 2012. În pofida acestor demersuri, nu s-a realizat încă transpunerea integrală a directivelor.

Astfel, conform Tratatului de la Lisabona, care a intrat în vigoare la 1 decembrie 2009, dacă statele membre nu transpun legislația UE în legislația națională în termenul prevăzut, Comisia poate să sesizeze Curtea de Justiție și să îi ceară acesteia impunerea unor sancțiuni financiare.

Pentru fiecare directivă transpusă parțial, Comisia propune o penalitate zilnică de 30228,48 EUR. Nivelul acestei penalități este stabilit ținând cont de durata și de gravitatea încălcării. În cazul în care Curtea emite o hotărâre care confirmă încălcarea, penalitatea zilnică trebuie plătită de la data hotărârii până la finalizarea transpunerii. Curtea va decide valoarea finală a penalităților zilnice.

 „Piața internă este vitală pentru a găsi soluții la provocările energetice și climatice ale Europei și pentru a asigura aprovizionarea populației și întreprinderilor cu energie la prețuri accesibile. Întârzierile în implementarea normelor UE referitoare la piața internă a energiei afectează toți jucătorii de pe această piață și de aceea nu sunt acceptabile”, a declarat Günther Oettinger, comisarul european pentru energie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel