România, printre ţările UE cu cea mai mare creştere economică în primul trimestru

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

România se numără printre statele UE cu cea mai mare creştere economică în primul trimestru din 2023. 

Conform datelor revizuite publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), economia Uniunii Europene (UE) și a zonei euro a înregistrat o creștere de 1% în primul trimestru din 2023, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent. Dintre statele membre, Spania, Cipru, Malta și România au raportat cel mai semnificativ avans.

Potrivit Eurostat, în UE, cel mai mare avans anual în perioada ianuarie-martie 2023 s-a înregistrat în Spania, cu o creștere de 3,8%. De asemenea, Cipru a înregistrat o creștere de 3,4%, Malta de 3,2% și România de 2,8%. În schimb, Estonia, Lituania și Ungaria au consemnat cele mai semnificative declinuri, cu scăderi de 3,7%, 2,7% și, respectiv, 1,1%.

În ceea ce privește Statele Unite ale Americii, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creștere de 0,3% în primul trimestru din 2023 față de trimestrul precedent și o creștere anuală de 1,6%.

Datele ajustate sezonier arată că PIB-ul UE și al zonei euro s-au situat la niveluri de 2,9%, respectiv 2,2% peste trimestrul patru din 2019, anterior pandemiei. În cazul SUA, PIB-ul a depășit nivelul înregistrat în trimestrul patru din 2019 cu 5,4%.

În primul trimestru din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, economia UE a înregistrat o creștere de 0,1%, în timp ce zona euro a suferit o scădere de 0,1%. Trimestrul anterior a înregistrat un declin de 0,2% în UE și de 0,1% în zona euro.

Conform datelor revizuite ale Eurostat, economia zonei euro a intrat în recesiune în primele trei luni ale acestui an, în timp ce UE a reușit să evite recesiunea. Recesiunea este definită tehnic ca fiind două trimestre consecutive de contracție a Produsului Intern Brut.

În ceea ce privește creșterea economică în primul trimestru din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, Polonia a înregistrat cea mai mare creștere, de 3,8%. Luxemburg a consemnat o creștere de 2%, iar Portugalia de 1,6%. În același timp, Irlanda a înregistrat cel mai semnificativ declin, de 4,6%, urmată de Lituania, cu o scădere de 2,1%, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel