România, printre ţările cu cele mai mici arende din Europa. Cât valorează un hectar de teren

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Prețurile arendei terenurilor arabile continuă să crească, potrivit ultimelor date ale Eurostat, însă România rămâne una dintre cele mai ieftine țări. 

Potrivit datelor din 2021, arenda pentru un hectar costă în medie, în România, aproximativ 200 de euro. Spre comparaţie, arenda pentru un hectar de teren agricol costă între 836 de euro în Olanda și 62 de euro pe hectar în Slovacia.

În perioada 2011-2020, în România și Cehia s-au consemnat creșteri de cinci ori ale prețurilor de achiziție, cele mai mari din UE. Chiar şi aşa, România a fost a șaptea țară cu cel mai mici prețuri din Europa, scrie economica.net. Dintre regiunile UE, cea mai costisitoare arendă a fost în 2021 în regiunea olandeză Flevoland (1.721 de euro pe ha), urmată de Insulele Canare din Spania (1.119 euro pe ha) și de Attiki din Grecia (927 de euro pe ha). În 2021, Venezia Giulia din Italia (1.714 euro pe ha) era  printre regiunile cu cele mai mari prețuri de închiriere a terenului arabil. În schimb, cea mai mică arendă era în Mellersta Norrland și Ovre Norrland (ambele 25 euro pe ha) din Suedia, urmate de Vychodne Slovensko (42 de euro) din Slovacia.

Păşunile, mai accesibile

În schimb, închirierea pășunilor a fost întotdeauna mai ieftină decât închirierea terenurilor arabile. Astfel, chiria pentru un hectar de pajiști permanente în 2021 a variat de la un minim de 39 de euro în medie în Slovacia la 337 de euro în medie în Irlanda, în comparație cu prețurile de închiriere pentru terenurile arabile care au variat între 79 de euro și 466 de euro  în aceleași două țări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel