Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene pe care România o va deţine în 2019 nu este doar o misiune de şase luni, ci are ca miză şi creşterea capacităţii ţării noastre de a discuta despre temele europene, de a-şi creşte influenţa la nivel european, în general.
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu participă la lansarea Forumului de consultare publică, comunicare şi dezbateri în vederea pregătirii şi exercitării Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.
Ministrul delegat a vorbit despre evenimentele din ţară şi de la Bruxelles din semestrul în care România va deţine preşedinţia Consiliului UE.
Negrescu a precizat că vor fi organizate 1.330 de evenimente formale şi informale la Bruxelles şi 250 în toată România.
El a detaliat că peste 200 de funcţionari sunt desemnaţi ca preşedinţi şi vicepreşedinţi de grupuri de lucru. Totodată, 1.500 de funcţionari au fost identificaţi, în administraţie, pentru poziţii de coordonatori şi experţi de dosar.
Cei implicaţi în organizarea acestor evenimente, a explicat ministrul delegat, vor beneficia de cursuri la nivel european prin Institutul European din România şi Institutul Diplomatic Român. Totodată, vor fi organizate cursuri la nivel european oferite de Consiliul UE şi Comisia Europeană, a spus el.
Potrivit lui Negrescu, unul dintre demersurile premergătoare Preşedinţiei din 2019 este atragerea de "resurse umane de calitate".
"Nu este suficient doar să identificăm aceste resurse umane, este important să le şi pregătim, (...) pentru că nu este vorba doar de o preşedinţie de şase luni, este vorba de nevoia ca ţara noastră să îşi crească capacitatea de a discuta despre temele europene, de a-şi creşte influenţa la nivel european în general, pentru că ţara noastră, dacă procesul Brexit va fi finalizat, va deveni al şaselea cel mai important stat şi, în consecinţă, ar trebui să ne asumăm această responsabilitate şi să ne pregătim pentru acest moment extrem de important pentru Europa, dar şi pentru ţara noastră", a punctat Victor Negrescu, scrie Agerpres.
El a adăugat că autorităţile române sunt pregătite pentru a organiza summitul post-Brexit, programat la Sibiu. "Am discutat deja cu autorităţile locale", a menţionat ministrul delegat.
Implicarea societății civile
Negrescu a afirmat că îşi doreşte implicarea societăţii civile în evenimentele cuprinse în cadrul Preşedinţiei române, pentru a "genera o efervescenţă".
"Căutăm de fiecare dată să implicăm diferite categorii pentru a transmite un mesaj că această Preşedinţie nu este a unui ministru, a unui minister, a unui Guvern, ci a fiecărui român", a subliniat el.
Negrescu a anunţat că logo-ul preşedinţiei Consiliului UE 2019 va fi rezultatul unui concurs dedicat tinerilor.
Potrivit acestuia, pe agenda de pregătire a Preşedinţiei se numără demararea programelor de voluntariat, internship, concursuri pentru posturi în echipa de pregătire, consultări publice privind priorităţile, un dialog la nivel de trio - alături de Croaţia şi Finlanda şi lansarea unui site.
În prezent, România este "în avans" faţă de agenda provizorie de pregătire a Preşedinţiei, a completat ministrul.
Consiliul forumului lansat joi este format din coordonatorii grupurilor tematice.
Evenimentul a cuprins dialoguri cu reprezentaţi ai mediului academic, ai autorităţilor locale, ai studenţilor şi ai media.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu