România ocupă locul cinci în Europa în ceea ce privește resursele subsolului. Companiile care sapă în România după diverse resurse naturale administrează anual afaceri care echivalează cu 4,8% din PIB. La rândul său, statul încasează venituri din redevenţe, mai mari sau mici.
Bogăţiile solului şi subsolului sunt exploatate în acest moment de aproape 200 de companii, a căror cifră de afaceri urcă undeva la 28 de miliarde de lei anual, ceea ce reprezintă echivalentul a 4,8% din PIB, mai mult decât bugetele unor ministere precum cel al Educaţiei sau al Sănătăţii, potrivit incomemagazin.ro.
Companiile prezente în sectorul de exploatare au capital privat, însă statul este bine înfipt în zona resurselor energetice, în special la gaze naturale, la cărbuni şi uraniu, dar şi la ape minerale sau sare.
Cea mai mare contribuţie vine de la societăţile care exploatează rezervele energetice, Petrom şi Romgaz. Sursele exploatabile cu tehnologiile de azi sunt estimate undeva în jurul valorii de 2.100 miliarde de lei, la care se mai adaugă 2,5 milioane de lei pe zi, cât reprezintă debitul maxim de ape minerale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News