România, o nouă Ambasadă în Europa. Meleșcanu: Moment istoric

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a efectuat luni şi marţi o vizită oficială în Estonia, la invitaţia omologului său Sven Mikser, a informat MAE într-un comunicat, scrie Agerpres. Meleșcanu a inaugurat Ambasada României la Talinn.

Conform sursei citate, programul vizitei a inclus întrevederi cu prim-ministrul Republicii Estonia, Juri Ratas, cu preşedintele Parlamentului, Eiki Nestor, consultări şi un dejun de lucru cu ministrul Afacerilor Externe, Sven Mikser. 

Totodată, Meleşcanu a inaugurat Ambasada României la Tallinn şi a vizitat Centrul de Excelenţă NATO în domeniul Securităţii Cibernetice (CCDCOE). 

"Inaugurarea Ambasadei României la Tallinn reprezintă un moment simbolic pentru relaţiile dintre cele două state, care au fost stabilite iniţial în 1924 şi reluate la 13 septembrie 1991, când România a recunoscut noul stat suveran eston. Evenimentul are loc la câteva luni după inaugurarea Ambasadei Estoniei la Bucureşti, în noiembrie 2016, şi astfel, pentru prima oară în istoria relaţiilor româno-estone, vor funcţiona, simultan, misiuni diplomatice în ambele capitale", se arată în comunicat. 

Potrivit MAE, Meleşcanu a reliefat şi interesul României pentru experienţa estonă în materie de e-government şi pentru organizarea de schimburi de bune practici, punctând interesul ţării noastre pentru digitalizarea serviciilor publice. 

"Discuţiile cu demnitarii estoni au abordat, totodată, priorităţile Preşedinţiei estone a Consiliului Uniunii Europene (semestrul II, 2017), precum şi ale viitoarei Preşedinţii române (semestrul I, 2019). Ministrul Meleşcanu a transmis susţinerea României pentru obiectivele Preşedinţiei estone şi a salutat cooperarea dintre cele două părţi în pregătirea exercitării, pentru prima dată, a preşedinţiei rotative a Consiliului UE", se menţionează în comunicat. 

Meleşcanu a subliniat şi importanţa coordonării între cele două capitale pe teme de interes comun, precum viitorul UE, Brexit şi securitatea internă a UE. 

Convorbirile au vizat şi situaţia din Balcanii de Vest, fiind subliniată importanţa menţinerii stabilităţii şi securităţii în statele din regiune, a continuării procesului de extindere şi a sprijinului pentru implementarea reformelor. 

Importanța cooperării în cadrul NATO

Totodată, potrivit MAE, a fost evidenţiată importanţa relaţiei transatlantice şi a cooperării în cadrul NATO, reieşind interesul comun pentru consolidarea prezenţei aliate pe flancul estic. 

În cadrul vizitei la Centrul de Excelenţă NATO în domeniul Apărării Cibernetice de la Tallinn, Meleşcanu a subliniat rolul semnificativ al diplomaţiei în domeniul securităţii cibernetice, alături de instituţiile de profil, şi a exprimat interesul României de a adera, în viitorul apropiat, la CCDCOE, în calitate de naţiune sponsor". 

Participarea la activităţile CCDCOE va aduce avantaje reciproce atât pentru România, care va avea posibilitatea de a beneficia de expertiza în domeniul securităţii cibernetice, cât şi pentru Centrul de Excelenţă NATO, prin valoarea adăugată adusă de experţii români, se mai arată în comunicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel