România, memorandum cu BERD pentru PNRR. Sprijin financiar şi asistenţă tehnică

Foto: MIPE
Foto: MIPE

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, s-a întâlnit luni, 19 iulie cu Alain Pilloux, vice-preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) împreună cu o delegaţie a acestei instituţii.

Discuţia a vizat oportunităţile de finanţare europene care demarează în acest an, atât prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă cât şi prin Programele Operaţionale cu fonduri de coeziune şi modalităţile cele mai potrivite pentru implicarea BERD. Această implicare se poate concretiza, în principiu, pe două dimensiuni - sprijin financiar şi asistenţă tehnică.


Un Memorandum de Înţelegere privind cadrul viitor de cooperare este în pregătire, urmând a fi semnat în curând

"Apreciez colaborarea valoroasă cu BERD în cadrul programelor de până acum. În special aş menţiona sprijinul acordat autorităţilor locale şi regionale în dezvoltarea proiectelor din sectorul de apă, precum şi conturarea reformei ample din acest sector, pe care am inclus-o în PNRR. În continuare, cred că ar putea aduce o contribuţie importantă, spre exemplu la dezvoltarea proiectelor ce vor fi prinsa în Fondul local sau în Fondul pentru Valul renovării. De asemenea, cred că ar putea avea un rol important în conturarea reformelor şi pe alte domenii", a spus ministrul Cristian Ghinea.

"Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare continuă să pună la dispoziţia României expertiza sa în absorbţia fondurilor europene. În cadrul întâlnirii am discutat modalităţi de colaborare în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, Invest EU, dar şi în cadrul politicii de coeziune aferente noului ciclu financiar 2021-2027.Am apreciat discuţiile deschise cu Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi echipa sa şi dorim să continuăm în această manieră pentru utilizarea eficientă a fondurilor europene şi implementarea reformelor cu impact regional", a declarat vicepreşedintele Alain Pilloux.

În perioadele de programare din 2007 până în prezent, BERD a susţinut cu cofinanţare de circa 5 miliarde euro dezvoltarea şi implementarea de proiecte pe programele europene. Oficialii BERD au subliniat că sprijinul ar putea creşte în perioada următoare.

La rândul său, ministrul Cristian Ghinea a subliniat ca prioritate găsirea unor formule care să îmbine finanţările private cu fondurile europene, precum şi extinderea instrumentelor financiare pentru domeniul eficienţei energetice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel