România, loc codaş în UE la protecţia socială

Uniunea Europeană
Uniunea Europeană

România s-a poziţionat pe ultimele locuri în UE după ponderea în PIB a cheltuielilor pentru protecție socială.Cel puţin asta arată datele prezentate de oficiul de statistică al UE - Eurostat.



Protecția socială a reprezentat în anul 2015, în toate statele membre ale Uniunii Europene, cel mai important domeniu al cheltuielilor guvernamentale.  România, cu 11,5%,  s-a aflat printre țările care au alocat cel mai scăzut procent din PIB pentru acest sector, arată datele oficiului european de statistica - Eurostat.

Potrivit Eurostat, procentul din PIB alocat cheltuielilor pentru protecție socială variază în UE de la sub 10% în Irlanda (9,6%) la peste un sfert în Finlanda (25,6%).

Astfel, opt state membre — Finlanda, Franța, Danemarca, Austria, Italia, Suedia, Grecia și Belgia — au alocat cel puțin 20% din PIB cheltuielilor pentru protecție socială, în timp ce Irlanda, statele baltice, România, Cipru, Malta și Cehia au cheltuit fiecare sub 13% din PIB pentru acest sector.

Pe categorii de cheltuieli, cea mai mare parte  pentru protecție socială a fost alocată în 2015 grupului "vârstă înaintată", care include pensiile. Astfel, cel mai ridicat procent pentru acest tip de cheltuieli se înregistra în Grecia (15,7%), în timp ce România a înregistrat un nivel de 8,5%. Totodată, pentru cheltuielile pentru sănătate România a alocat 4,9% din PIB şi pentru educaţie 3,1%, procente care poziţionează ţara noastră pe ultimele locuri în UE.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel