România, într-o situație alarmantă. Andreea Paul, critici clare

Deputata Andreea Paul critică o situație alarmantă în care este România, în ciuda unor eforturi. 

Vicepreședinta PNL, Andreea Paul, subliniază că în Parlamentul României doar 11% sunt femei. În schimb, în Congresul Mexican, 39% sunt femei. În iunie 2015, când au avut loc alegerile în Mexic, a fost impus prin lege ca în rândul candidaților numărul femeilor să fie egal cu cel al bărbaților. Pentru prima dată, au fost acceptate candidaturi independente. 

Despre situația prezentată, Andreea Paul spune că "România este departe de bunele practici mondiale în domeniu. Suntem aproape de ultimul loc în Europa. Suntem la jumătatea mediei mondiale în reprezentarea femeilor în Parlamentele lumii. România pierde resurse umane talentate, pierde oportunități economice și sociale prin discriminarea vădită de gen în pozițiile decizionale publice. Deși, Constituția României prevede la art. 16 că "statul român garantează egalitatea de șanse între femei și bărbați pentru ocuparea acestor funcții și demnități", în practică șansele reale ale unei femei în fața bărbaților este de 1 la 9. Mai e nevoie să adaug ca acea femeie lucrează, în general, de câteva ori mai mult decât un bărbat pentru a avea acea minimală șansă?! Mai e nevoie să dovedesc că femeile, acelea puține, sunt de câteva ori mai criticate decât bărbații pentru fapte similare?!". 

VEZI ȘI: Criteriul meritocrației e real? La ce duce?

Deputata PNL mai precizează: "Cât credeți că va dura adoptarea unei măsuri echivalente cu cea din Mexic în România, având în vedere că anul acesta amendamentul pe care l-am depus pentru reprezentarea echilibrată de gen, în proporție de cel puțin 40% pentru femei și pentru bărbați pe listele de partid, a fost respins de către Camera Deputaților? În schimb, Guvernul a modificat de trei ori legislația în ultimii 5 ani pentru a "amenaja" instituțional Departamentul pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați și funcțiile pentru bugetarii săi. Rezultatele sunt vizibile. Cheltuim bani și fugim de soluțiile reale, simple și clare. Soluțiile simple nu implică cheltuieli bugetare, dar au finalitate imediată și duc rapid la creșterea nivelului de trai al românilor". 

Andreea Paul este reprezentanta PNL la Forumul Global al Femeilor Parlamentar din Mexic, 7-9 octombrie 2015, alături de Mariana Câmpeanu, fost ministru al Muncii, Familiei și Protecției Sociale. Evenimentul marchează 40 de ani de la primul Congres Global al ONU dedicat Femeilor, găzduit la vremea aceea tot în Mexic, și sintetizează progresele țărilor lumii în ultimele patru decenii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel