România, în fruntea clasamentului UE la creșterea comerțului cu amănuntul

Nicolae Ionescu / 03 apr 2019 / 14:05 Salveaza PDF Comentarii

România se află în topul țărilor membre UE în clasamentul privitor la creșterea comerțului cu amănuntul.

Slovenia, Croaţia şi România au înregistrat în februarie cel mai semnificativ avans din Uniunea Europeană al comerţului cu amănuntul, comparativ cu perioada similară din 2018, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În zona euro, comerţul cu amănuntul a crescut cu 2,8% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 3,3%. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 5,1%, cele de combustibili au urcat cu 3%, iar cele de alimente, băuturi şi ţigări s-au majorat cu 1%.

În februarie, majoritatea statelor a raportat creşteri anuale, în timp ce în Bulgaria comerţul cu amănuntul a stagnat în februarie. Cel mai semnificativ avans anual s-a înregistrat în Slovenia (11,8%), Croaţia (11,4%) şi România (9,1%).

Citește și: Iohannis, motivul tăcerii cu privire la ALDE. Vosganian: Din două una

 

Au scăzut vânzările de alimente, băuturi și țigări

 

În februarie, comparativ cu luna precedentă, comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,4% în zona euro şi în Uniunea Europeană, după ce în ianuarie s-a înregistrat un avans de 0,9% în zona euro şi de 1% în UE. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 1%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au scăzut cu 0,1% iar cele de combustibili cu 0,2%.

Cele mai mari creşteri lunare au fost înregistrate în Croaţia (4,4%), Belgia şi Letonia (ambele cu 1,6%), cel mai semnificativ declin fiind raportat în Slovacia (minus 1,5%), Portugalia (minus 1%), Bulgaria (minus 0,6%), Malta (minus 0,3%) şi România (minus 0,2%).

Citește și: Frans Timmermans avertizează Guvernul Dancilă: Le-am arătat foarte clar...

Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25