România, împrumuturi. Tăriceanu: Mă îngrijorează voioșia ministrului de Finanțe. Deturnarea resurselor băncilor nu ajută

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că este îngrijorat de "voioșia" ministrului de Finanțe, având în vedere că Guvernul se împrumută "masiv" pe piața bancară din România.

"Mă îngrijorează voioșia pe care o afișează ministrul de Finanțe atunci când se împrumută masiv pe piața bancară din România. Nu fac parte din rândul celor care spun că deficitele nu trebuie finanțate și că soluția este să mai strângem cureaua. Am tot strâns-o pe vremea lui Ceaușescu și am văzut unde am ajuns. România este încă o țară care are un deficit mic, poate unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. Mă îngrijorează aceste împrumuturi pentru că multele miliarde pe care le-a extras din casele de bani ale băncilor la finalul anului trecut și, mai ales, planul de a extrage alte zeci de miliarde în acest an vor agrava și mai mult lipsa de apetit a băncilor de a finanța antreprenori, afaceri, dezvoltări!", a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.

"De ce ar vrea băncile să riște?"

"De ce bancherul și-ar mai bate capul cu analiza unor proiecte de afaceri ale unor persoane private când are la îndemână posibilitatea de a-și plasa banii, cu dobânzi generoase, în brațele largi ale statului român, fără muncă și fără riscuri?! Adică un fel de capitalism de stat! De ce ar mai vrea bancherul, cea mai serioasă făptură dintr-un sistem economic capitalist, să încurajeze micul producător agricol sau micul comerciant să ia credite când statul român îi garantează același câștig cu muncă mai puțină?! De ce ar vrea băncile să riște, participând la dezvoltarea sectorului auto sau energetic, când statul le dă cele mai mari dobânzi pe care ele le-ar putea obține în Europa?", a  mai scris Tăriceanu.

"Întindeți mâna către românii care au economii"

"Un minister de Finanțe are și alte pârghii de a-și finanța deficitele, nu doar mâna întinsă la băncile comerciale. Întindeți mâna către românii care au economii ce își pierd în fiecare zi din valoare din cauza dobânzilor minuscule oferite de bănci! Dați românilor dobânzi bune la plasamentele lor și veți avea banii pentru deficit, lăsând în același timp resurse pentru finanțarea dezvoltării", mai scrie Călin Popescu Tăriceanu.

"România are nevoie de finanțare"

"România are nevoie de finanțare pentru marile proiecte de infrastructură, pentru spitale regionale, pentru dezvoltarea proiectelor energetice, pentru transformarea Dunării în cea mai mare autostradă a Europei, ori această deturnare a resurselor băncilor comerciale strict pentru finanțarea unui deficit național nu ne ajută! P. S. Cifrele pe ultimele luni arată cam așa: în luna noiembrie s-au împrumutat peste 5,020 milioane lei și aproximativ 671 milioane euro (în total peste 8,200 milioane lei), în decembrie peste 5,500 milioane lei și 416 milioane euro (în total peste 7,500 milioane de lei). Acestora li se adaugă intenția Ministerului de Finanțe pentru ianuarie de a împrumuta de la bănci peste 5,000 milioane de lei", conchide mesajul său, Călin Popescu Tăriceanu.

Ministerul de Finanțe a programat împrumuturi pe piața internă în volum total de 4,4 miliarde de lei în ianuarie, de la bănci, care se pot suplimenta cu alte 615 milioane de lei. Programul de împrumuturi pentru ianuarie este cu 930 de milioane de lei mai mic decât cel pentru decembrie 2019. Deficitul bugetar pentru 2020 este prognozat la 3,59% din PIB, respectiv circa 40,5 miliarde de lei la un PIB estimat de 1.129 de miliarde de lei, la care va trebui, eventual, să se adauge și necesarul de finanțare pentru plata datoriei deja emisă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel