România și Landul federal Hessa își intensifică relațiile de colaborare

Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, și Lucia Puttrich, ministrul landului federal Hessa pentru Afaceri Federale și Europene, au semnat joi, la Wiesbaden, Declarația de intenție pentru crearea Comisiei Mixte Guvernamentale.

Scopul acestui mecanism interguvernamental este potențarea colaborării deja existente, concomitent cu identificarea și promovarea de noi proiecte pe fiecare palier economic. Pentru atingerea acestor obiective, vor fi constituite, în cadrul Comisiei, grupuri de lucru la nivel de experți din instituțiile din România și din landul german.

O primă reuniune a Comisiei ar putea avea loc în primăvara anului 2019. Documentul semnat astăzi de cei doi oficiali prevede că sesiunile plenare ale Comisiei vor avea loc din doi în doi ani, alternativ în România și în Landul Hessa.

Grupurile de lucru vor acoperi următoarele domenii de colaborare: Economie, tehnologie, inovare și turism; Energie și protecția mediului; Învățământ universitar și cultură; Administrație publică; Administrare fiscală și financiară; Alimentație, agricultură și silvicultură; Politici în domeniul educației, muncă, afaceri sociale, sănătate, integrare, minorități și refugiați; Justiție.

România mai are Comisii Guvernamentale Mixte cu landurile federale Bavaria și Baden-Württemberg. În landul Hessa trăiesc peste 60.000 de cetățeni români.

Declarații Ştefan-Radu Oprea:

"Am convingerea că documentul pe care îl semnăm astăzi marchează un pas semnificativ şi va contribui la dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre România și Landul Hessa, pe mai multe paliere în care interesele noastre coincid. Între acestea, subliniez importanța segmentului economic, al cărui potențial uriaș este folosit în prezent doar în mică măsură, dar pe care, împreună, îl putem dinamiza."

"Este important ca firmele germane să cunoască realitățile economice şi oportunităţile oferite de România şi folosesc acest prilej pentru a reitera dorinţa noastră pentru o prezență investițională şi mai puternică a firmelor din landul Hessa în domenii strategice precum transporturi - infrastructura rutieră, feroviară și aeroportuară, dezvoltare regională, cercetare-inovare, IT, turism, mediu sau agricultură."

"Sunt convins că Declaraţia pe care o semnăm astăzi va constitui punctul de plecare pentru realizarea a numeroase proiecte de colaborare instituţională, mai ales în domenii în care landul Hessa deţine o expertiză remarcabilă – cum ar fi cel al educaţiei duale sau al gestionării deşeurilor".

Declarații Lucia Puttrich:

România face parte dintre cei mai noi membri ai UE și populația țării se caracterizează printr-o clară poziție pro-europeană. Vrem ca acest lucru să rămână așa cum este și, din acest motiv, susținem țara în procesul necesar de continuare a dezvoltării."

"Hessa este un land federal ultramodern, care are foarte multe de oferit. În cadrul cooperării, transmitem experiențele și cunoștințele noastre multiple. Însă aceasta nu este o stradă cu sens unic, pentru că landul Hessa profită în mod direct de dezvoltarea din România".

Informații de background

Ștefan-Radu Oprea se află în vizită de lucru în Landul Hessa, din Republica Federală Germania, joi și vineri.

Agenda zilei de 13 septembrie a mai cuprins întâlniri cu Norbert Kartmann, președinte al Parlamentului Landului Hessa, și cu liderii Camerei Meșteșugarilor din Wiesbaden. Pe agenda zilei de 14 septembrie se află întâlniri cu reprezentanți ai sistemului cameral și bancar din Frankfurt am Main și vizitarea standului României la târgul internațional "Automechanika 2018".

Germania este principalul partener comercial al României, deținând o pondere de 23% în totalul exporturilor României. În 2017, schimburile comerciale bilaterale au atins nivelul de 29,5 miliarde euro (+12,78% față de 2016), din care 14,35 miliarde euro exporturi româneşti (+16,5% față de 2016).

La finele anului, 2017 volumul schimburilor comerciale dintre România și landul Hessen a fost de 1,5 miliarde euro, din care exporturi în valoare de 808 milioane și importuri de 692 milioane euro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel