România, greu de răsturnat. Criza din 2009 a fost premeditată

 Potrivit economistului Lucian Isar, aruncare economiei românești în recesiune a fost o mișcare premeditată. Cât despre o nouă criză care să afecteze în perioada următoare țara noastră, economistul susține că dacă BNR sau Guvernul nu lansează un atac  la adresa propriei Economii, PIB-ul va crește constant în următorii ani

"Aș vrea ca toată lumea să afle un lucru important. România este o țară foarte bogată, indiferent cum ai ajunge la această concluzie. Și dacă te uiți pe dosarele de corupție, îți dai seama că nu s-ar fi putut fura atât de mult dacă nu era o țară foarte bogată, și dacă te uiți pe stradă, și dacă mergi la drumeție în munți, și dacă mergi în portul Constanța, concluzia este foarte clară: țară foarte bogată. Pentru că marea majoritate are permis de conducere, au aflat că o mașină stabilă e greu să o răstorni pe drum drept. O țară bogată cum este România este echivalentul unei mașini stabile. Prin urmare, ca să răstorni o mașină stabilă care are un ritm de creștere natural în jur de 5%, trebuie să iei o măsură șoc", a declarat Lucian Isar la interviul DC News Live, întrebat dacă poate reveni scenariul din 2008.

Recesiunea din 2009, premeditată

”Dacă mergem pe exemplul din 2008-2009, ca să poată să arunce economia în recensiune în 2009, cine a premeditat această mișcare a trebuit să facă câteva mișcări de dezechilibrare a mașinii: a accelerat-o, a dus-o într-o parte, i-a dezumflat o roată. Altfel nu se răsturna. Cursul s-a dus în 3,1, a accelerat creditarea în valută, iar la finalul anului 2008 ai avut o frână de mână trasă prin acest regulament 11/2008 care a blocat creditarea, plus dobânzile la cer. Altfel România nu se dezechilibra. Să vă răspund concret la întrebare: indiferent care este motorul principal de creștere, România este o țară foarte bogată, care, dacă e lăsată în pace, adică nu intervine BNR sau o greșeală a Guvernului, va crește în jur de 5% pe o perioadă semnificativă".

Isar, critici la adresa lui Isărescu și Tăriceanu 

Economistul a ținut să precizeze că, încă din 2008, dându-și seama de ce se întâmplă și că România va fi afectată de criză, a început să semnaleze, inclusiv în apariții televizate, să nu se crească dobânzile, în timp ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și premierul de la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu, ieșeau cu declarații optimiste.

"Există o întârziere din punctul de vedere al reacției economiei. Dacă eu trag în sus dobânzile astăzi, vă afectez începând de luna viitoare, dar maximum de intensitate poate să se întâmple peste 8 luni, peste 10 luni, în funcție de condițiile economice. Dacă vezi că vine o astfel de criză și ești conștient că ești o economie conectată, exporți, te împrumuți de la bănci străine, nu ai cum să faci declarațiile pe care le faceau corifeii economiei românești în 2008 că va urma încă 10 ani de creștere în jur de 5% sau că suntem o oază de stabilitate, nu ni se întâmplă nimic. Cu 10 ani la 5% era dl Isărescu, și oaza dl Tăriceanu, erau amândoi aliniați. Dacă vedeai că vine criza, puteai să acționezi aceste pârghii de politică monetară, ceea ce ceream noi în mod public", a subliniat Lucian Isar, adăugând că au fost câteva elemente specifice economiei românești care au dus la "răsturnarea mașinii": cursul la 3,1 ceea ce a produs deficitele de cont curent și această înrobire a celor care au tras credite în valută la cursuri nesustenabile, plus frâna pe creditare din noiembrie din 2008 și dobânzile lăsate în 1000%".

Declarația integrală de la minutul 26:32

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel