România - Franţa, schimburi de 9 miliarde de euro. Radu Oprea, discuţii despre parteneriatul strategic

Radu Oprea
Radu Oprea

Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, s-a întâlnit vineri cu Jean-Baptiste Lemoyne, secretar de stat în Ministerul pentru Europa şi Afaceri Externe al Franţei. 

Principalele teme de discuţie au fost mandatele de negociere privind acordurile comerciale UE - SUA referitoare la evaluarea conformităţii şi liberalizarea comerţului cu produse industriale, precum şi aspecte privind relaţia bilaterală România - Franţa. Întâlnirea a avut loc în marja Reuniunii Informale a Miniştrilor Comerţului, care s-a desfăşurat în perioada 21 - 22 februarie 2019 la Bucureşti. În plan bilateral, cei doi demnitari au subliniat importanţa dimensiunii economice din cadrul Parteneriatului Strategic România - Franţa, precum şi a proiectului multi-dimensional "Sezonul România-Franţa" - sub ale cărui auspicii vor fi organizate în total peste 500 de evenimente dedicate aprofundării relaţiilor economice şi culturale bilaterale. 

Deschidere şi iniţiativele pentru un dialog deschis cu mediul de afaceri


Demnitarul francez a apreciat participarea ministrului Oprea la Forumul Economic de la Paris, în decembrie 2018, alături de o delegaţie de peste 20 firme româneşti, afirmând că evenimentul a avut ecouri pozitive în mediul instituţional şi cercurile de afaceri din Franţa. Ministrul român a exprimat deplina deschidere şi iniţiativele pentru un dialog deschis cu mediul de afaceri, atât românesc, cât şi străin, în vederea adaptării reglementărilor şi programelor derulate în România la nevoile companiilor, făcând referire şi la contactul strâns cu Camera de Comerţ şi Industrie a Franţei în România, cu care au loc consultări periodice.

Franţa se situează pe locul III între destinaţiile de export ale României, iar schimburile comerciale bilaterale înregistrează creşteri constante de la an la an, în 2018 ajungând la aproximativ 9 miliarde de euro. Din punct de vedere investiţional, Franţa ocupă locul 6 în România, cu peste 9.300 companii înregistrate şi un capital de 2,3 miliarde euro.

Vezi şi: Avertizare meteo Bucureşti. Vreme deosebit de rece

Viorica Dăncilă, discuţii cu premierul portughez, Antonio Costa

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel