România, dispusă să primească migranți

Migranți-fotografie-cu-scop-ilustratic
Migranți-fotografie-cu-scop-ilustratic

România şi-a exprimat disponibilitatea de principiu, alături de alte state membre, pentru preluarea a cinci migranţi dintre cei ce au ajuns, recent, pe coastele Maltei, gestul fiind unul "punctual de solidaritate".

"România şi-a exprimat disponibilitatea de principiu, alături de alte state membre, pentru preluarea a cinci migranţi. Concretizarea acestei oferte se va realiza ulterior, în limitele cadrului legislativ actual şi Regulamentului Dublin care face trimitere la modalităţile de gestionare a unor astfel de situaţii care au un profund caracter umanitar", informează MAE.

Decizia reprezintă "un gest punctual de solidaritate pe care România a decis să îl transmită, inclusiv pentru a oferi, din perspectiva de Preşedinţie a Consiliului UE, un semnal pozitiv de încurajare a celorlalte state membre pentru a urma o conduită similară, având în vedere situaţia umanitară extrem de delicată în care se află cei 49 de migranţi", mai adaugă MAE.

Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană au fost permanent în legătură cu instituţiile europene cu atribuţii în domeniu şi cu celelalte State Membre ale Uniunii Europene, este evidenţiat în comunicat.

România susține solidaritatea și responsabilitatea

De altfel, mai punctează MAE, în contextul discuţiilor de la nivel UE privind migraţia, Romania a susţinut constant importanţa acţiunii comune în baza principiilor solidarităţii şi responsabilităţii şi asigurarea unui echilibru corect între acestea. România continuă să susţină această abordare şi din perspectiva de Preşedinţie în exerciţiu a Consiliului UE.

În ultimele zile, 248 de migranţi din diferite ţări din nordul Africii au ajuns în Malta. Suplimentar faţă de aceştia, două vase cu 49 de migranţi la bord au ajuns în largul coastelor malteze, fără a primi permisiunea de acostare.

"În acelaşi timp, situaţia celor 49 de migranţi reconfirmă necesitatea promovării de măsuri care să contribuie la o gestionare eficientă a migraţiei ilegale, pentru evitarea călătoriilor periculoase la care migranţii se angajează. Din această perspectivă, Preşedinţia României la Consiliul UE pledează pentru întărirea cooperării cu statele africane de origine şi de tranzit în scopul unei gestiuni la sursă a migraţiei ilegale şi de consolidare a politicilor de dezvoltare în raport cu statele africane, care să conducă la un răspuns durabil în faţa acestui fenomen", afirmă MAE.

Citește și: Halep, ironizată după înfrângerea de la Sydney

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel