Urmărește emisiunea live


România, dependentă de Rusia? Paralelă între importuri și exporturi

România e dependentă de Rusia? Vezi raportul exporturilor și importurilor, conform INS
România e dependentă de Rusia? Vezi raportul exporturilor și importurilor, conform INS

O analiză realizată de Institutul Național de Statistică prezintă o paralelă între importurile și exporturile României în raport cu Federația Rusă și valorile acestora.

În 2013, România a avut un deficit comercial de 977 de milioane de euro în raport cu Rusia. Importurile au depășit 2,3 miliarde de euro, iar exporturile au atins 1,38 miliarde de euro. 

Situația s-a îmbunătățit în ultimul deceniu, în condițiile în care în 2003 statistica raporta un deficit comercial net în valoare de 1,7 miliarde de euro. Valoarea mărfurilor aduse din Rusia se situau atunci la peste 1,75 miliarde de euro, în timp ce expoturile se limitau la puţin peste 46 milioane de euro.

Dacă ne raportăm însă la perioada din urmă cu 20 de ani, constatăm o involuție. La nivelul anului 1993, România a importat în valoare de 652,4 milioane de euro şi a exportat în valoare de 188,2 milioane de euro, deficitul fiind de 464,2 milioane de euro, scrie economica.net.

Ce cumpărăm din Federația Rusă și ce trimitem acolo

Cel mai mult în ponderea importurilor din Rusia cântăresc combustibilii şi uleiurile minerale (1,9 miliarde de euro), cauciuc şi articole din cauciuc - 66 de milioane de euro, produse din fontă şi fier - 27,2 milioane de euro, hârtie şi carton - 22 de milioane de euro, cazane, turbine şi motoare - 14,8 milioane de euro.

De partea cealaltă, exportăm cu preponderenţă produse farmaceutice - 89,6 milioane de euro, uleiuri esenţiale - 71,9 de milioane de euro - sau lemn - 55, 2 milioane de euro. În topul exporturilor găsim și motoare, caroserii sau cutii de viteză pentru autovehicule, cel mai probabil pentru fabrica Renault. 

Importurile de țiței au scăzut

Dacă în anii trecuţi ruşii asigurau mare parte din importurile de ţiţei ale României, acum mai asigură puţin peste o treime. Astfel, din cele 3,3 miliarde de euro plătiți pe ţiţei, 1,3 au mers pentru cel rusesc.

Ţiţeiul este pe primul loc în topul produselor de import ale României, explicabil prin faptul că două dintre cele trei mari rafinării ale ţării - Petrotel şi Petromidia - funcţionează cu ţiţei din Rusia şi Kazahstan, mai scrie sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel