Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  "România demnă în Europa". Cătălin Ivan: Soluții pentru adevărate drame

Europarlamentarul Cătălin Ivan atrage atenția asupra problemelor majore cu care se confruntă românii din Diaspora. Proiectul "România demnă în Europa" a reunit la Bruxelles atât asociațiile de români din afara țării, cât și reprezentanți ai Bisericii și ai Camerelor de Comerț în cadrul celei de-a treia întâlniri al cărui scop este propunerea și implementarea unor măsuri concrete.

Cătălin Ivan își propune rezolvarea problemelor românilor care muncesc în străinătate, loviți uneori de adevărate drame. Problemele majore sunt diverse, iar membrii organizațiilor de români din Diaspora prezenți la Bruxelles au ocazia să expună piedicile majore cu care se confruntă. 

 "Drama este că sunt atât de multe probleme pentru românii din străinătate, iar statul român este atât de absent în viața de zi cu zi încât nu aș putea spune că există o singură soluție sau că problematicile vizează numai o categorie a românilor plecați afară. Fie că vorbim de cei care au plecat să muncească pe șantiere, muncă necalificată, fie că vorbim de specialiștii noștri în IT care au o asociație puternică la nivel mondial, nu doar european, toți au foarte multe probleme. Toți sunt pe cont propriu, nu există din perspectiva statului român o strategie coerentă care să plece de la problemele lor și să vină cu soluții. Sunt doar strategii făcute în birou, de către niște persoane care parcă nu au ieșit niciodată din România și nu au nicio legătură cu ce se întâmplă în comunitățile de români. Cred că va trebui chiar din Diaspora să vină o strategie pentru că doar de la București, doar din birourile de la Palatul Victoria nu poate să iasă o strategie în folosul românilor de afară, ci doar una de bifat la statistică," a declarat europarlamentarul Cătălin Ivan. 

Proiecte mature pentru rezolvarea problemelor

La întâlnirea de lucru de la Bruxelles a fost prezentă și Corina Crețu, comisarul european pentru politici regionale, care a acceptat invitația lui Cătălin Ivan de a răspunde întrebărilor Diasporei. Totodată, comisarul european a subliniat necesitatea unor proiecte mature, bine realizate, care să primească finanțare din partea Uniunii Europene. 

"Pentru România sunt 23 de miliarde de euro pentru perioada care urmează. Sperăm să putem folosi la maximum această posibilitate unică a unor investiții care să ducă la crearea de locuri de muncă și la creșterea economică," a subliniat Corina Crețu.

Soluțiile pentru rezolvarea problemelor românilor plecați în străinătatea sau revenirea lor în țară vin de cele mai multe ori chiar de la cei care se află în aceste situații. Ei au ocazia să își expună problemele și eventuale soluții. 

"Coagulăm tot mai multe energii din Diaspora și din țară astfel încât să avem un proiect coerent, România să fie acolo unde există cetățeni romăni, nu doar între granițele țării. Sunt foarte multe inițiative care apar, de asemenea lucruri de care nu știam, proiecte care vin în sprijinul Diasporei atât din partea Bisericii Ortodoxe, din partea societății civile și din partea Camerelor de Comerț. Sunt foarte multe inițiative pe care le punem în comun, astfel încât să avem un proiect coerent, " a spus Ivan. 

Pașii următori

Ca pași următori, europarlamentarul Cătălin Ivan și-a propus găsirea unor surse de finanțare pentru proiecte concrete pentru Diaspora. În luna octombrie la Iași va avea loc o întâlnire de lucru, pe segmente concrete de problematici ale românilor plecați în străinătate. La întâlnire vor fi invitați și experți cu care se vor discuta marile probleme cu care se confrunta românii din afara granițelor țării.

"Vor fi trei zile în care vom discuta și vom propune soluții despre tot ce înseamnă problemele românilor din Diaspora: de la sclavagismul modern, probleme legate de drepturile românilor din afară, modalități prin care cei de afară să se întoarcă în țară și să investească ori să își găsească un loc de muncă în România, având în vedere că avem o mare problemă cu forța de muncă. Vor fi foarte multe probleme pe care le vom discuta," a completat Cătălin Ivan.

În luna martie, europarlamentarul Cătălin Ivan a lansat manifestul "România demnă în Europa", un document cu puncte concrete pentru atragerea românilor din Diaspora înapoi în România dar și de susținere a celor care sunt deja integrați în comunitățile din afara granițelor țării. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel