România, membră AIIB. Cât costă aderarea la Banca Asiatică pentru investiţii şi infrastructură

Banca
Descriere foto: Banca

Un proiect de lege care prevede aderarea României la Banca Asiatică pentru investiţii şi infrastructură, cu sediul central la Beijing, a fost discutat azi în Comisia pentru buget-finanţe din Camera Deputaţilor.

Banca Asiatică pentru investiţii şi infrastructură (AIIB) este o instituţie financiară internaţională cu sediul la Beijing, China, având ca obiectiv promovarea interconectării şi integrării economice în regiunea Asiei, concentrându-se pe dezvoltarea infrastructurii şi a altor sectoare productive. La discuţia din Comisia de buget a participat şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, care ar urma să fie "guvernatorul" României la AIIB.

Cât va plăti România

Decizia de aderare la Banca asiatică a fost luată printr-un memorandum din octombrie 2016, aprobat de guvern şi de preşedintele ţării şi concretizat ulterior printr-un nou memorandum aprobat de guvern în februarie 2017. România şi-a asumat să participe la capitalul AIIB cu suma totală de 30,6 milioane dolari SUA, din bugetul Finanţelor, bani plătibili în 5 tranşe anuale egale. Suma care urmează să fie plătită până la 31 decembrie 2018 este de 6,12 mil. dolari.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26