România, BOOM pe consum. BERD, MESAJ DIRECT

Irina Constantin / 01 feb 2018 / 21:12 Salveaza PDF Comentarii
crestere
crestere

România cunoaște acum un boom economic bazat pe consum. Pentru a evita criza provocată de actualul boom, România trebuie să adopte un model economic diferit, potrivit directorului regional al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Matteo Patrone. 

”După ce a stimulat creşterea prin reducerea taxelor şi majorarea salariilor în sectorul public, Guvernul de la Bucureşti ar trebui să adopte acum o traiectorie mai sustenabilă”, susţine Patrone.

În opinia sa, oficialii de la Bucureşti pot face acest lucru prin majorarea investiţiilor în infrastructură şi îmbunătăţirea gradului de absorbţie a fondurilor europene.

”Autorităţile par să înţeleagă că este nevoie să schimbe modelul de creştere. Acest lucru va fi pus în practică, sperăm cât mai rapid”, a adăugat Matteo Patrone.

Cea mai rapidă creștere economică din UE

În trimestrul al treilea al anului trecut, România a avut cea mai rapidă creştere economică din Uniunea Europeană, cu un avans anual al PIB de 8,8%. Însă, turbulenţele politice, provocate de schimbarea a trei guverne în decurs de un an, au descurajat investiţiile, astfel că Eurostat plasează calitatea drumurilor din România pe ultimul loc din UE. Complicând şi mai mult lucrurile, deficitul bugetar se apropie de limita de 3% din PIB impusă de Comisia Europeană.

Obstacol serios

Noul premier, Viorica Dancilă, a afirmat că prioritatea sa va fi utilizarea fondurilor comunitare pentru a finanţa mari investiţii. În primul său discurs în Parlament, noul premier a spus că vrea să inaugureze cel puţin 350 de kilometri de noi autostrăzi până în 2020, precum şi 250 de kilometri de noi căi ferate, mai multe şcoli, grădiniţe şi spitale.

"Decalajul de infrastructură din România a devenit un obstacol serios în procesul de convergenţă şi trebuie luate măsuri", a atras atenţia Matteo Patrone.

Acesta a dezvăluit că există discuţii între instituţiile financiare internaţionale şi Comisia Europeană cu privire la nevoie de a dezvolta infrastructura din România.

[citeste si] 

Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24