România a predat Finlandei Preşedinţia Consiliului UE pe componenta Sănătate

Alexandru Ichim / 14 iun 2019 / 15:40 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a prezidat astăzi, 14 iunie 2019, la Luxemburg, Reuniunea Formală a miniştrilor Sănătăţii în cadrul Consiliului UE.

"În domeniul sănătăţii, Preşedinţia română a Consiliului UE a continuat eforturile de a face progrese în ceea ce priveşte temele cu impact şi beneficii pentru starea de sănătate a pacienţilor din Uniunea Europeană. Toate priorităţile Preşedinţiei române pe domeniul sănătăţii au abordat subiecte de actualitate, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea serviciilor şi a asistenţei medicale pentru pacienţi, peste tot în Uniunea Europeană", a spus ministrul Pintea.

Agenda de astăzi a Consiliului de Sănătate a început cu adoptarea "Concluziilor privind combaterea rezistenţei la anti-microbiene", propuse de Preşedinţia română şi unanim susţinute de Miniştrii de Sănătate ale Statelor Membre.

Preşedinţia României la Consiliul UE a organizat (1 martie 2019, Bucureşti) Conferinţa la nivel înalt cu titlul "Paşii următori pentru a transforma UE într-o regiune de bune practici în combaterea rezistenţei la antimicrobiene prin abordarea O singură sănătate".

Pe baza rezultatelor Conferinţei a fost realizat documentul sinteză care a stat la baza elaborării acestor Concluzii ale Consiliului, având trei obiective-cheie:

- îmbunătăţirea măsurilor de prevenire şi control al infecţiilor şi optimizarea utilizării antibioticelor în sectoarele uman, animal şi de mediu, sub umbrela "O singură sănătate";

- întărirea dezvoltării şi implementării planurilor naţionale de acţiune;

- încurajarea solidarităţii între ţări prin activităţi comune de combatere a rezistenţei la antimicrobiene.

Concluzii importante de la predarea mandatului

 

În plus, dezbaterile de pe parcursul Conferinţei şi de la nivelul Grupului de lucru al Consiliului au dus la adăugarea în aceste Concluzii ale unor elemente importante legate de: încurajarea cercetării şi dezvoltării de noi antimicrobiene şi abordări alternative; sporirea conştientizării şi înţelegerii rezistenţei de către public, profesioniştii din domeniul medical, fermeri şi veterinari; supravegherea rezistenţei şi consumului de antimicrobiene atât în sectorul sănătăţii umane, cât şi în cel al sănătăţii animalelor; lărgirea bazei de dovezi referitoare la dezvoltarea şi răspândirea rezistenţei în mediu etc.

Tot astăzi, miniştrii Sănătăţii din UE au avut un schimb de opinii privind "Facilitarea investiţiilor pentru transformarea şi îmbunătăţirea sistemelor de sănătate".

Miniştrii au salutat această discuţie privind investiţiile în domeniul Sănătăţii care este utilă şi necesară pentru ca autorităţile din domeniul să fie informate cu privire la oportunităţile oferite de diversele programe ale Uniunii Europene pentru dezvoltarea acestui sector.

În cadrul dezbaterilor, miniştrii au subliniat faptul că fondurile UE reprezintă un instrument valoros şi o necesitate pentru dezvoltarea sistemelor de sănătate.

Astăzi, Preşedinţia română a informat Consiliul UE cu privire la situaţia actuală în ceea ce priveşte propunerea de Regulamentul pentru evaluarea tehnologiilor medicale.

Eforturile Romîniei s-au concentrat asupra a două dintre principalele arii de colaborare la nivelul UE în acest domeniu, referitoare la consultările ştiinţifice comune şi la identificarea tehnologiilor medicale emergente, precum şi la cadrul general de sprijin.

Ministrul Pintea a informat omologii din UE despre câteva din reuniunile organizate de Preşedinţia română

 

"Pe lângă Reuniunea Informală a miniştrilor Sănătăţii din Statele Membre ale UE la care au participat peste 140 de delegaţi din Statele Membre ale Uniunii Europene, au mai fost organizate o serie de reuniuni şi conferinţe, printre care Conferinţa de nivel înalt privind combaterea rezistenţei antimicrobine (AMR), Atelierul de lucru privind îmbunătăţirea programelor de vaccinare şi creştere a acoperirii vaccinale în UE, Seminarul pe oncologie privind detectarea timpurie şi screening-ul de cancer, şi Reuniunea de nivel înalt privind sănătatea digitală (eHealth). Am convingerea că discuţiile acestea vor avea o contribuţie semnificativă la îmbunătăţirea sănătăţii publice în Europa", a spus ministrul Pintea.

"România a dovedit că a avut o Preşedinţie de succes în domeniul Sănătăţii, cu progrese esenţiale înregistrate pe teme de actualitate şi cu impact direct asupra pacientului. Aş dori să îi mulţumesc domnului comisar, Vythenis Andriukaitis, pentru suportul acordat în această perioadă. A fost o adevărată onoare să prezidez această reuniune de Consiliu şi să abordez cu omologii mei subiecte extrem de importante pentru cetăţeni şi, de ce nu, pentru viitorul nostru!", a spus ministrul Sănătăţii la final.

La finalul dezbaterilor, ministrul român al Sănătăţii a predat omologului finlandez ştafeta Preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene. Sorina Pintea le-a urat succes Preşedinţiei finlandeze şi a asigurat de tot suportul pentru continuarea agendei UE în următoarele 6 luni sub coordonarea finlandeză.


STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26