România, împrumuturi BIRD de 90 milioane de euro. Unde merg banii

România a semnat astăzi, 10 iulie a.c., cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) două acorduri de împrumut, unul în valoare de 50 de milioane de euro, pentru Proiectul privind Îmbunătăţirea rezilienţei şi a răspunsului la situaţii de urgenţă, şi al doilea, în valoare de 40 milioane de euro, pentru Proiectul privind consolidarea infrastructurii și a pregătirii pentru situații critice de urgenţă.

Acordurile au fost semnate din partea României de dl Eugen Teodorovici, Viceprim-ministru interimar, Ministrul Finanțelor Publice și din partea BIRD de dna Tatiana Proskuryakova, manager de țară pentru România și Ungaria, Regiunea Europa și Asia Centrală.

„Acordurile de împrumut semnate astăzi vor contribui la creșterea vitezei de răspuns a facilităţilor critice ale Poliţiei şi Jandarmeriei Române şi vor consolida capacitatea instituţională pentru reducerea riscurilor de dezastre. Astfel, prin reabilitarea și modernizarea unui număr de 64 de clădiri ale Poliției și Jandarmeriei se va asigura posibilitatea unui răspuns mai rapid al acestor instituții în cazul producerii dezastrelor naturale și va fi redus impactul asupra populației afectate. Grupul Băncii Mondiale reprezintă un partener strategic pentru România, iar în ceea ce privește strategia de finanțare a băncii, ca stat membru UE, încurajăm diversificarea instrumentelor de finanțare cu accent pe adaptarea acestora la specificul fiecărui stat membru și asigurarea complementarității cu alte surse de finanțare disponibile“,a precizat Eugen Teodorovici, Ministrul Finanțelor Publice.

Împrumuturile, acordate pe 10 ani

 

Fiecare împrumut este acordat pe o perioadă de până la 10 ani, rambursarea efectuându-se într-o singură tranșă la data de 1 februarie 2029, sumele împrumuturilor fiind disponibile până la data de 31 decembrie 2025.

Punerea în aplicare a acțiunilor prevăzute se va asigura de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Unităţile de implementare a proiectelor înfiinţate în acest scop în cadrul Inspectoratului General al Poliției și Inspectoratului General al Jandarmeriei.

În decursul ultimului deceniu, Grupul Băncii Mondiale a devenit lider mondial în gestionarea riscului de dezastre, sprijinind țările member în evaluarea expunerii la dezastre și gestionarea acestora. Cele două împrumuturi semnate astăzi fac parte dintr-o serie dedicată consolidării rezilienței la impactul dezastrelor natural și al schimbărilor climatic în România, primul împrumut din această serie fiind contractat în 2018 pentru îmbunătățirea managementului riscurilor de dezastre, implementat de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar cel de-al doilea este destinat politicilor de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre, cu opțiune de amânare a tragerii până la apariția unei catastrofe (CAT-DDO).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel