Robotul NAO, terapeut pentru copiii cu autism

Alexandru Ichim / 02 apr 2019 / 08:16 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Doi roboți au fost aduși în premieră în România pentru a-i ajuta pe copiii cu autism. 

Echipa de psihologi ai Centrului de Autism "Marea Neagră" din Constanţa este completată de 2 roboţi NAO V6 de ultimă generaţie. Cei 2 roboţi NAO vor avea prima şedinţa de terapie alături de copii, în ziua de 2 aprilie, la ora 11, de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, ocazie cu care va fi lansat proiectul Robotul Nao - terapeutul copiilor.

Începând cu luna aprilie, NAO îşi va desfăşura zilnic activitatea alături de copii in cabinetele psihologice ale Centrului de Autism "Marea Neagră", în sesiuni scurte de terapie cu durata de 20 de minute, pe parcursul cărora va pune întrebări şi va oferi răspunsuri. Pe lângă rolul de terapeut, Nao ştie şi o mulţime de alte trucuri pentru a-i face pe copii să-l iubească: ştie să danseze, să cânte şi chiar să ofere răspunsuri pline de umor copiilor.

"Robotul Nao este socotit drept cel mai spectaculos robot umanoid din întreagă lume, a ajuns să lucreze în peste 200 de instituţii de învăţământ, vorbeşte 22 de limbi de circulaţie internaţională şi a fost prezentat în mai bine de 100 de ţări din întreagă lume. Nao a fost folosit în cadrul programului Robot for autism. Rezultatele obţinute sunt considerate spectaculoase de către specialişti, deoarece Nao reprezintă un puternic motivator pentru orice copil. Nao nu este o încercare, un test sau un prototip de robot, este o certitudine care s-a bucurat de multe upgrade-uri în aceşti 14 ani de când este lansat pe piaţă. În mod normal, copilul evita contactul cu specialistul, indiferent dacă este educator, profesor sau psiholog, dar în relaţia cu NAO, comunicarea şi tot ce ţine de interacţiune vine de la sine. Comunicarea reprezintă o recompensă pentru copil", declară psihologul Adrian Gemanaru, preşedintele Centrului Terapeutic "Marea Neagră".

NAO va ajunge în 10 oraşe din România

 

În urma numeroaselor solicitări primite din întreagă ţară, Robotul NAO va merge într-un turneu pentru a cunoaşte şi pentru a interacţiona cu câţi mai mulţi copii. De asemenea, va fi prezent în majoritatea târgurilor şi expoziţiilor desfăşurate pe tema educaţiei. "Robotul NAO reprezintă o realitate în majoritatea instituţiilor de învăţământ din întreagă lume, avem convingerea că odată cu dezvoltarea unei aplicaţii pentru limba română, acesta va deschide un drum şi pentru instituţiile de învăţământ din România", declară psihologul Adrian Gemănaru.

Vezi și: Riscul de a fi fericit. Nu există nimic mai înălţător decât să facem acest lucru


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26