ROBOR. PNL, atac la PSD-ALDE: Cadou otrăvit românilor

PNL
PNL

Marilen Gabriel Pirtea (PNL) trage un semnal de alarmă în ceea ce privește creșterea ROBOR și inflația.

„Calculele reci, economice, arată cum bunăstarea se degradează pe zi ce trece. Ele descriu o imagine sumbră, în care ratele cresc de la o zi la alta, iar prețurile scapă de sub control. De exemplu, pentru un credit de tip Prima Casă în valoare de 52.000 de Euro, căruia îi corespundea o rată lunară de 970 de lei, din această lună se va recalcula o rată majorată cu aproximativ 200 de lei față de valoarea de acum doi ani, pe baza noului indice ROBOR urcat la un maxim istoric al ultimilor patru ani, de 2,85%. Acest indice se află într-o creștere aproape continuă din momentul în care coaliția PSD-ALDE a început să-și aplice așa-zisul program de guvernare, un adevărat cadou otrăvit acordat românilor.

Dacă unii salariați din instituțiile publice au beneficiat de creșteri salariale prin care pot să acopere această creștere semnificativă a ratei, salariații din economia privată simt din plin povara celor 20 de procente în plus la rate (conform exemplului dat).

În ceea ce privește inflația, creșterea acesteia este doar efectul guvernelor PSD-ALDE, în contextul în care în nicio altă țară din UE nu se găsește o asemenea evoluție. Dimpotrivă, inflația medie în UE a scăzut, o realitate care contravine interpretării Guvernului, cum că situația actuală este cauzată de factori exogeni, caracteristici în planul global al economiei europene. Creșterea inflației, cauzată de emisia de masă monetară necesară acoperirii cheltuielilor bugetare exagerate, trebuie însă temperată, iar creșterea ROBOR are tocmai acest rol.

Se poate înțelege astfel, destul de ușor, faptul că o creștere a dobânzii de referință îi afectează mai ales pe cei cu credite în lei, dar fără ea, fără majorarea ROBOR, inflația și deprecierea leului în raport cu euro ar afecta pe toată lumea, întreaga economie. Constatăm cu mâhnire că ne aflăm într-un cerc vicios și păgubos în care am fost împinși prin incompetența guvernelor PSD-ALDE”, precizează Marilen Gabriel Pirtea într-un comunicat.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel