ROBOR. BNR, ședință decisivă

Consiliul de Administrație al BNR are, astăzi, ședință de politică monetară, pe fondul creșterii dobânzilor. S-ar putea decide revenirea pe creştere a dobânzii-cheie, după mai mulţi ani de scăderi succesive. 

Decizia BNR este extrem de dificilă, în contextul în care dobânda ROBOR se află într-o ascensiune puternică în ultimele săptămâni.

Marți are loc ședința periodică de politică monetară a Consiliului de administrație al BNR, pe fondul creșterii dobânzilor, a inflației dar și a cererii guvernamentale de bani.

BNR are de decis cum va lupta atât împotriva efectelor inflației, produse de decizia politică, cât și împotriva efectelor pe care importurile masive le au asupra cursului de schimb.

[citeste si]

Din 2012, din perioada suspendării lui Băsescu când tensiunile politice s-au transferat şi pe piaţa valutară şi monetară, dobânzile pe piaţa interbancară au scăzut constant.

În septembrie însă dobânda ROBOR la trei luni, un indicator de dobândă folosit în acordarea de credite, a crescut într-o lună cu 70%, iar în ultima săptămână cu nu mai puţin de 45%, ajungând luni, în ultima zi din septembrie, la 1,70% pe an.

La creditele Prima Casă, dobânda este de ROBOR la trei luni, plus două puncte procentuale. La creditele de consum, dobânda este de 5-7% pe an, plus ROBOR la trei luni, spre exemplu. La cardurile de credit, dobânda este de 15-18% pe an, plus ROBOR la trei luni, spre exemplu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel