Robert Cazanciuc: Demers către CE, pentru penitenciare

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a vorbit la DCNEWS LIVE, despre criza penitenciarelor. România este pe primul loc la condamnări la CEDO pentru lipsa condițiile din penitenciare. 

"Din, păcate România este pe primul loc la condamnări CEDO pentru lipsa condițiilor din penitenciare. Am plătit peste un milion de euro. După noi urmează, la mare distanță Italia și apoi Grecia. Împreună cu ministrul italian de Justiție, am făcut un demers către Comisia Europeană, la care s-au alăturat zece miniștri de justiție. Deci, avem o solicitare semnată de doisprezece miniștri de justiție, către Comisia Europeană, pentru a încerca să găsim fonduri pentru infrastructura de penitenciare. Nu e vorba numai de bani, e vorba de a asuma un proiect european. Avem în România probleme cu penitenciarele, dar dacă sunt încă 11 state care spun acest lucru, înseamnă că ele au fost construite cu altă filosofie. Dacă discutăm de penitenciare de acum două sute sau o sută de ani, accentul s-a pus pe izolarea unor oameni, pe încarcerarea lor și atât", a declarat Robert Cazanciuc, la DCNEWS LIVE.  

Ministrul Justiției a adăugat: "Spania, care a închis aproape toate penitenciarele vechi, a intrat într-o altă filosofie de reintegrare accentuată, dar a alocat foarte mulți bani și a fost o decizie asumată politic să aloce miliarde de euro, spunând foarte clar: ‘ceea ce au trăit înaintașii noștri nu trebuie să mai trăiască nimeni vreodată în Spania’. Au alocat foarte mulți bani". 

[citeste si]

Robert Cazanciuc a adăugat: "Nu știu dacă noi suntem pregătiți să alocăm foarte mulți bani pentru a construi penitenciare. Noi am demarat două proiecte, unul lângă Ploiești, al doilea la Caracal. Cam atât putem face noi cu fonduri naționale. Asta înseamnă o mie de locuri pentru fiecare penitenciar, la un deficit de zece mii de locuri, pentru a putea spune că respectăm standardele Consiliului Europei". 

Parteneriat public-privat?

Întrebat de ce nu intră România într-un parteneriat public-privat, atât timp cât statul nu poate construi penitenciare, ministrul a răspuns: "Poate fi o soluție. În Europa continentală, nu sunt foarte multe exemple de penitenciare construite în parteneriat public-privat. Din nefericire, în România, nu prea avem exemple reușite de parteneriat public-privat în diverse domenii sau eu nu știu de vreun proiect foarte reușit în acest format". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel