Riscul unei crize financiare, după problemele de la Silicon Valley Bank și Credit Suisse Bank. Bogdan Chirieac: La noi norocul e Mugur Isărescu

Riscul unei crize financiare, după problemele de la Silicon Valley Bank și Credit Suisse Bank. Bogdan Chirieac: La noi norocul e Mugur Isărescu / Foto: Pixabay, de Geralt
Riscul unei crize financiare, după problemele de la Silicon Valley Bank și Credit Suisse Bank. Bogdan Chirieac: La noi norocul e Mugur Isărescu / Foto: Pixabay, de Geralt

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre falimentul Silicon Valley Bank și problemele de la Credit Suisse Bank, în contextul economiei mondiale.

Credit Suisse Bank, una dintre cele mai mari bănci din Elveția, este în pericol. Asta după ce acțiunile băncii au scăzut cu 30% în această săptămână. Banca a luat urgent un împrumut de 50 de miliarde de franci de la Banca Națională a Elveției, însă economiștii se tem că o eventuală prăbușire a băncii ar provoca o criză mondială, precum cea din 2008, după ce și Silicon Valley Bank a intrat în faliment.

VEZI ȘI: Credit Suisse, în picaj. ”Piețele au luat-o razna, afectează întregul sector bancar european”. Se adeverește scenariul lui Kiyosaki?

Bogdan Chirieac: La noi norocul e Mugur Isărescu

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit în direct la România Tv despre acest subiect, afirmând că sistemul bancar din România se află în siguranță deocamdată.

"La noi norocul e Mugur Isărescu. Sistemul bancar în România este destul de solid și îl avem pe Mugur Isărescu. Vă dați seama, ce să negociezi cu Mugur Isărescu, care stă la masă cu cei mai mari din lume în domeniul finanțelor? Nu se pune problema. Deci România este save, dar apropo de sistemul american, este save pentru că Jonathan Elon cu Federal Reserve a dat 299 de miliarde de dolari împrumut sistemului bancar american până vineri și s-ar putea să continue. Deci America are această capacitate extraordinară să dea dolari cât e nevoie.

VEZI ȘI: Isărescu (BNR): Poziţia prudenţială şi financiară a sectorului bancar românesc este adecvată. Riscurile, în creştere la nivel local şi internaţional

Și Credit Suisse Bank a primit 50 de miliarde de franci de la Banca Elvețiană Centrală deoarece elvețienii, sigur, dau franci elvețieni. Pot și se susțin, urmează să îi preia UBS, am înțeles că presa internațională scrie că weekendul acesta s-a negociat la greu și a rămas că UBS a cerut o garanție de la guvernul federal elvețian de 6 miliarde de franci elvețieni și ar putea să o preia mâine dimineață și să încheie lucrul acesta, dar vedeți că s-a trecut de la dobândă 0 la dobândă de 7-8% în euro și în felul acesta băncile aveau pe obligațiuni chiar pe poziții care nu sunt riscante în mod normal, erau la termen pe 5-10 ani cu 0,75% dobândă pe an, lumea și-a retras banii ca să-i pună cu dobândă mare și au rămas băncile fără lichidități, acesta este adevărul", a declarat Bogdan Chirieac.

VEZI ȘI: Grupul care deţine Silicon Valley Bank a solicitat să intre sub protecţia falimentului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel