Rezultate RECORD pentru KMG. Cifrele din 2016

KMG International, parte a companiei naţionale de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas, şi-a îmbunătaţit în 2016 performanţele tehnologice şi rezultatele financiare, pe fondul continuării programelor de consolidare şi dezvoltare a activităţilor şi operaţiunilor de profil în România şi în regiunea Mării Negre.

Pe fondul unei majorări cu 9% a materiilor prime procesate anul trecut şi cu 13% a produselor comercializate în România, principala piaţă de desfacere, Grupul a reuşit să atingă un profit operational EBITDA de aproximativ 239 milioane USD şi un profit net de 88 milioane USD.

„În 2012 am pășit pe calea unor schimbări de anvergura în cadrul grupului de companii KMG International. În această perioadă am constituit o echipă din oameni care împărtășesc aceeaşi viziune și am transformat compania dintr-o societate complet neprofitabilă în una cu o evoluție pozitivă constantă. Astfel, principalii indicatori financiari și operaționali au crescut exponențial în fiecare an! De asemenea, anul trecut a fost înregistrat cel mai mare succes din istoria Grupului prin poziţionarea sa ca o platformă pentru dezvoltarea unui parteneriat strategic între companiile KazMunayGas și CEFC China Energy Company Limited în regiunea Mării Negre. Acest parteneriat va asigura condițiile necesare pentru continuarea, atât pe termen mediu, cât şi pe termen lung, punerii în practică a strategiei de dezvoltare a unor proiecte speciale în domeniul energiei axate pe interesele economice ale Kazahstanului, României și Chinei", declară Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.

Rezultate record

Rezultatele record ale Grupului au fost susţinute în principal de îmbunătăţirea indicatorilor operaţionali şi de efectele programelor de optimizare a fluxurilor de producţie (creşterea capacităţii de procesare şi a ponderii produselor albe din totalul produselor finite), a costurilor de operare (reducerea consumurilor de energie termică şi electrică), dar şi a celor aferente programului „Change for Good" lansat in 2014. Acest program vizează o eficientizare şi o îmbunătăţire până în 2018 a întregului flux de operaţiuni specifice activităţilor de rafinare - petrochimie, trading - aprovizionare cu materie primă, retail - marketing, upstream - servicii industriale. De asemenea, acesta urmăreşte şi o reducere a cheltuielilor operaţionale şi o creştere a profitabilităţii, impactul economic obţinut în perioada 2014-2016 ridicându-se la 132 milioane USD, din care 84 milioane USD anul trecut.

Rafinare şi petrochimie

Pe fondul invesţiilor şi a continuării programelor de optimizare şi dezvoltare a activităţilor de profil, unităţile de producţie ale Grupului din România au înregistrat anul trecut o majorare cu circa 9% a cantităţilor totale de materii prime procesate, de la 5,45 milioane tone în 2015 la 5,95 milioane în 2016. Astfel, rafinăria Petromidia Năvodari, cea mai mare unitate de profil din România si una dintre cele mai moderne şi complexe din regiune, a procesat anul trecut peste 5,4 milioane tone (15.750 tone/zi), care s-a reflectat şi la nivelul volumelor de carburanţi obtinuţi – 4,2 milioane tone, în creştere cu 8%. Din această cantitate, circa 1,9 milioane tone de combustibili au fost comercializaţi pe plan local (+13%), iar diferenţa a mers la export (+4%), atât către subsidiarele Grupului din Moldova, Bulgaria şi Georgia, cât și partenerii tradiţionali din regiunea Mării Negre.

[citeste si]

Rafinăria Vega Ploieşti – cea mai veche unitate din România în funcţiune şi-a majorat cu 8% cantitatea de materii prime procesată (până la 354.000 de tone), atingând un gradul de utilizare a capacităţii de 107%. Aceasta a obţinut recorduri istorice în ceea ce priveşte producţia de bitum (91.000 tone), hexan, solvenţi ecologici, dar şi în ceea ce priveşte costul de procesare şi pierderea tehnologică. Divizia de petrochimie – unicul producător de polimeri de pe plan intern a prelucrat anul trecut o cantitate de 189.000 de tone de materii prime (propilenă, etilenă) - cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani, în creştere cu peste 8% faţă de volumele obţinute în 2015. Din produsele obţinute, circa 57% au fost livrate la export, compania reuşind să dezvolte 3 noi tipuri de polimeri.

Retail si trading

Segmentul de retail al Grupului a înregistrat anul trecut un volum record pentru vânzările de carburanți (benzină, motorină, gaz petrolier lichefiat) în România, Moldova, Bulgaria și Georgia, până la un nivel de 2,9 milioane tone, cu 15% mai mult decât în 2015. Acesta evoluţie a fost susținuta de adoptarea unor noi politici comerciale, dar şi de continuarea programelor de extindere a reţelei de distribuţie carburanţi şi rebranding al stațiilor Rompetrol, prin implementarea conceptului dezvoltat în 2013 - o îmbinare a nevoilor și așteptărilor clienților noștri cu cele mai bune soluții tehnice. În România, vânzările totale de produse petroliere au depăşit peste 2,6 milioane tone (+13%), din care 1,76 milioane tone de carburanti (+8%) au fost livrate pe plan local prin Rompetrol Downstream – divizia de retail a Grupului. Compania este cel mai mare furnizor de produse petroliere pe segmentul de whosale din România, unde a consemnat o creştere de 11% (1,12 milioane tone carburanţi).

Despre KMG International

Cu circa 6.000 de angajați în 11 de țări, KMG International NV este deținut de compania națională de petrol și gaze din Kazakstan – KazMunayGas. După preluarea din perioada 2007-2009, aceasta a devenit o platformă energetică între resursele naturale din Asia Centrală și piețele europene de profil. În România, KMG International deține una dintre cele mai mari și mai moderne rafinării din regiunea Mării Negre - Petromidia Năvodari, cu o capacitate de rafinare de 5 milioane tone de materie primă pe an, dar și rafinăria Vega Ploiești, unicul producător de polimeri din țară. Rețeaua de distribuție de carburant a Grupului numără peste 1.000 de puncte de vânzare în România, Moldova, Georgia şi Bulgaria, dar si in Franța și Spania prin intermediul companiei Dyneff – care este detinuta in parteneriat cu CEFC China Energy Company Limited in proportie de 51% / 49% din actiuni. Subsidiara sa, KMG Trading, este unicul operator pentru exportul țițeiului produs de KazMunayGas, dar și pentru derularea operațiunilor de trading pe piețele internaționale.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy