REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Explicații pentru eșecul lui Ponta

Analiști politici și jurnaliști au vorbit despre eșecul premierului Victor Ponta. O înfrângere acceptată în stil american: candidatul PSD și-a felicitat contracandidatul înainte de a afla rezultatele finale. Înfrângerea a fost clară, dar cum a pierdut Victor Ponta avantajul de un milion de voturi în fața lui Klaus Iohannis?

Diaspora, scandal decisiv

Analistul politic Bogdan Chirieac a opinat, la Antena 3, că Victor Ponta a marcat "o gravă greșeală de campanie vizavi de votul românilor din diaspora, când s-a dus la MAE, l-a luat de ciuf pe Titus Corlățean și le-a spus că dacă nu faceți votul cum trebuie, plecați acasă. (...) Luni dimineață, după duminica alegerilor, s-a dus la MAE. Nici nu l-a lăsat pe Corlățean să vorbească. Le-a spus: plecați toți". Analistul a atras atenția asupra modului agresiv în care au fost îndepărtați românii din  diaspora de secțiile de vot, cu gaze lacrimogene. "Românii voiau să voteze și Guvernul României nu i-a lăsat să voteze. Din cauza asta a pierdut Victor Ponta", a precizat Bogdan Chirieac. 

Spațiul public vesus sistemul politic

Jurnalistul Emil Hurezeanu opinează că "spațiul public este spațiul țării care dorește transformări și dorește mai mult adevăr. Transformarea promisiunilor în realitatea. De prea multă vreme ca să mai crediteze cu orice preț doar în virtutea unor reflexe insituționale, politice, partinice un candidat oricât ar fi el de robust al sistemului politic. Sistemul politic s-a modificat mai greu decât spațiul public. Domnul Ponta a fost candidatul acestui sistem politic. Nu întâmplător între turul I și turul II, domnia sa a făcut un pas înainte pentru recentrarea a sistemului politic, încercând o reactivare fără șanse. Spațiul public aglutinează mai bine și mai mult stări emoționale, schimbări de ultim moment, contagiunea oamenilor mai tineri, care au un referențial și în situația din țările occidentale acolo unde ei locuiesc. Spațiul public evoluează în mod natural firesc, spre deosebire de sistemul politic care și-a creat constrângeri pe care le-a putut depăși foarte greu". 

Două greșeli majore

Realizatoarea Antena 3, Dana Grecu, a declarat că Victor Ponta a făcut două mari greșeli: "A lăsat foarte multe întrebări fără răspuns. A crezut că merge și așa. E mai important să-i spui omului că ai greșit. A presupus că oamenii nu înțeleg și poate mulți dintre ei, dintr-o frustrare, i-au dat votul lui Iohannis". A doua greșeală ar fi fost relația neclară cu DNA. "Relația pe care a avut-o cu DNA-ul a fost una dubioasă", a precizat Dana Grecu, care a amintit că mai mulți lideri ai PSD au fost ridicați în ultima vreme. 

IATĂ CE A SPUS POLITOLOGUL ALFRED BULAI DESPRE ACEST SUBIECT

Consultantul politic Cozmin Gușă a opinat, la Realitatea TV: "Ce se întâmplă în această seară și ce s-a întâmplat, în ultimele zile, are foarte mult gust de plastic. Chiar dacă a câștigat Klaus Iohannis, îl felicităm, nu îi văd prea multe merite, din punct de vedere personal. Dimpotrivă, văd multe merite ale unor jurnaliști, în a-l potența, văd puține merite ale echipei sale de campanie, care mai mult l-a martelat, decât l-ar fi ajutat. Cred că la fel spuneam despre Victor Ponta, a cărui echipă de campanie a fost execrabilă și al cărui demers, ca prim-ministru, l-a adus în această poziție, având toate cărțile câștigătoare în mână, dar pentru că nouă ne pasă de telespectatorii noștri inteligenți, trebuie să facem următoarele remarci, în afara emoției. Pentru că recunosc, nu am nicio emoție. Dacă în 2004, fiind subiectiv, conducând strategic campania lui Băsescu, aveam o emoție pozitivă că se va întâmpla ceva constructiv în România, nu s-a întâmplat. Astăzi, chiar nu simt că s-ar putea întâmpla ceva constructiv, ci, dimpotrivă, cred că, de mâine, e la 'război, Ioane'. De mâine, cred că România va intra într-un război fratricid". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel