Rezultate alegeri parlamentare 2016. Scorul pe partide politice

Rezultatele alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016 sunt importante din perspectiva scorului pe care blocul electoral PSD-ALDE îl face în comparație cu adversarii de dreapta, PNL-USR. 

UPDATE:

Campania electorală a intrat în ultima săptămână, decisivă pentru rezultatul alegerilor, care va stabili majoritatea guvernamentală.

”Lebăda neagră” (un eveniment cu probabilitate mică de realizare, dar care schimbă orientarea publicului) nu a apărut.  PNL are o campanie slabă, care nu reușește să mobilizeze emoțional indecișii din electoratul urban, anti-PSD, pe care îl viza pentru a recupera din diferența față de primul clasat. 

Implicarea lui Dacian Cioloș în campanie, prin care PNL speră să ”încaseze” o parte din capitalul său de încredere, a  fost stângace și defensivă (premierul mai mult s-a apărat de acuzațiile din spațiul public). Fragmentarea electoratului (poziții diferite pe aceeași temă, candidat comun la funcția de premier) a dăunat atât USR cât și PNL. Ca urmare, PSD și-a crescut avansul, pe un fond de reducere a prezenței estimate la vot. PRU, beneficiind de expunere la o televiziune importantă de știri, dar și de o mobilizare importantă a aparatului de partid, este în creștere. 

Știre inițială:

Rezultatul partidelor mici poate schimba majoritatea guvernamentală, fie prin redistribuire, fie prin negocierea alianțelor post-electorale.

Echipa DCNews a elaborat o prognoză pentru alegerile parlamentare 2016, privind scorul ce va fi obținut de partide, la nivel național. Estimările au fost făcute pe baza experienței analiștilor DCNews și opiniilor unor politologi, ținând cont de rezultatul alegerilor locale, de sondajele de opinie și de evoluțiile de pe scena politică.

Rezultatele depind de participarea la vot. Evenimente cu impact emoțional puternic, care să mobilizeze electoratul indecis, ar putea modifica semnificativ scorul partidelor mici, care se bat pentru a trece pragul electoral. Chiar dacă nu influențează locul I, acestea ar putea decide alianța care obține guvernarea.

Prognoza va fi ajustată constant, în funcție de evenimentele politice, sociale și judiciare, aflate în derulare, și de performanțele în campanie.

Rezultatele votului politic

În cazul unei prezențe mici la vot, estimate la 40-42%, PSD se află în avantaj, cu un electorat stabil, aflat la 40-41% din intenția de vot, la nivel național. PNL se plasează pe locul al doilea, la mare distanță. Electoratul anti-PSD este împărțit cu USR, PMP, dar și candidați independenți, cum ar fi Toader Paleologu, în Capitală. ALDE și PMP vor depăși pragul electoral, iar PRU, aflat în creștere, mai are de urcat 1,5 procente. UDMR, chiar dacă nu va trece de 5%, poate profita de pragul alternativ ca să ajungă în Parlament. De remarcat că 4% dintre mandate sunt alocate minorităților naționale, altele decât cea maghiară.

Iată prognoza scorului, dar și tendințele estimate de DCNews, la debutul ultimei săptămâni de campanie:

PSD:43%. În urcare.

PNL:24%. În scădere.

USR:7%. În scădere.

ALDE:5%.  Staționar.

PMP:5%. Staționar.

PRU:4,5%. În creștere.

UDMR:4,5%. Staționar.

ANR:1%.Staționar.

Alte partide, candidați indepedenți:6%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel