LIVE  Rezultat vot MOȚIUNE CENZURĂ Guvern Dăncilă. Momentele zilei - VIDEO / LIVE TEXT

Rezultat vot MOȚIUNE CENZURĂ Guvern Dăncilă. Momentele zilei - VIDEO / LIVE TEXT
Rezultat vot MOȚIUNE CENZURĂ Guvern Dăncilă. Momentele zilei - VIDEO / LIVE TEXT

Moţiunea de cenzură intitulată "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României!", iniţiată de PNL, USR şi PMP, a fost dezbătută şi supusă votului joi. 

Rezultat vot MOȚIUNE CENZURĂ Guvern Dăncilă. LIVE TEXT:

UPDATE: MOȚIUNEA DE CENZURĂ A FOST RESPINSĂ

13.30 - Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat joi că într-un an special, cel al Centenarului, în care era nevoie de o direcţie din partea Executivului cu privire la priorităţile pe care le are România, din păcate, la Palatul Victoria, se află un Guvern debusolat. 'În urmă cu 29 de ani, românii, cu lacrimi în ochi, au gustat primele clipe de democraţie şi libertate. În urmă cu 29 de ani, toată România aştepta o transformare. Iată că s-au scurs aproape 30 de ani de atunci şi astăzi, într-un an special, într-un an în care aveam nevoie de o direcţie care să vină din partea Executivului în ceea ce priveşte priorităţile pe care le are România, din păcate avem la Palatul Victoria un Guvern debusolat, un Guvern incapabil să traseze câteva direcţii clare pe care românii le aşteptau. În acest an al Centenarului am asistat, din păcate, la atât de multe certuri şi atât de multă dezbinare cum nu am mai avut de mulţi ani în naţiunea noastră', a afirmat Tomac, în plenul reunit al Parlamentului, la dezbaterea moţiunii de cenzură iniţiate de Opoziţie. El a adăugat că aştepta ca anul acesta Guvernul să vină cu o strategie, cu câteva priorităţi clare legate de infrastructură.

13.22 -  Iniţiatorul moţiunii de cenzură este de fapt preşedintele Klaus Iohannis, iar PNL, PMP şi USR doar au semnat acest document, în condiţiile în care şeful statului nu are dreptul constituţional de a iniţia o moţiune, a susţinut joi deputatul ALDE Andrei Gerea. 'Nişte băsişti autentici după tată şi-au dat mâna cu alţi băsişti mai pricăjiţi, care, după principiul 'chior în ţara orbilor', au devenit stăpâni pe partidul lui Orban. Mai sunt şi câţiva de-ai lui Stolo pe acolo. Şi şi-au dat mâna cu oamenii lui Cioloş zişi şi zero, zişi şi 'Cuminţenia pământului'. (...) Iar deasupra tuturor, ca deasupra unui cuib de cuci, stă domnul Iohannis, preşedintele României, care este de fapt autorul moral al acestei moţiuni', a afirmat vicepreşedintele ALDE, la dezbaterea moţiunii de cenzură din Parlament. În opinia sa, 'toţi au vrut şi tot vor să dărâme Guvernul prin forţă, pentru că nu pot câştiga alegerile'. 'Au încercat cu violenţe în stradă, cu manipulări. (...) Abia acum utilizaţi un instrument democratic. Respect dreptul partidelor de opoziţie de a depune o moţiune, dar moţiunea de faţă e doar semnată de PMP, PNL şi USR, că autorii ei sunt de fapt preşedintele Iohannis şi susţinătorii săi', consideră Gerea.

13.10 - România este condusă de un infractor condamnat penal şi de un premier care are dificultăţi să citească textele pe care alţii i le pun în faţă, a afirmat joi, în plenul reunit al Parlamentului, preşedintele USR, Dan Barna.

'Iarna aceasta ar fi trebuit să fie cel mai fericit moment din istoria noastră ca naţiune. (...) Dar astăzi România a ajuns să fie condusă de un infractor condamnat penal, de un prim-ministru care are dificultăţi să citească textele pe care i le pun alţii în faţă. (...) Fiecare zi, fiecare oră pe care cuplul Dragnea - Dăncilă o petrece la conducerea României reprezintă o ameninţare pentru viitorul nostru ca naţiune. Soluţia este înlăturarea acestui guvern de la conducerea României', a declarat Barna, la dezbaterea moţiunii de cenzură iniţiate de Opoziţie. Potrivit liderului USR, moţiunea nu este despre lupta politică dintre Putere şi Opoziţie, ci despre viitorul cetăţenilor şi despre interesul României.

12.55 - Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a afirmat joi că nu onestitatea este cea pe baza căreia Liviu Dragnea a desemnat-o pe Viorica Dăncilă în funcţia de premier, ci obedienţa, ea subliniind că i se pare umilitor ca România să aibă un prim-ministru care este subiect de bancuri pe WhatsApp.

'Astăzi aveaţi şansa unui discurs onest, dar nu onestitatea este criteriul pe baza căruia Liviu Dragnea v-a desemnat prim-ministru, ci obedienţa şi faptul că îi executaţi ordinele fără să crâcniţi. (...) Există soluţii ca României să îi meargă mai bine, iar societatea şi economia astăzi, după această moţiune, ar putea primi un balon de oxigen. În primul rând, în locul unui prim-ministru incompetent şi obedient am putea avea un prim-ministru responsabil şi devotat şi care să transmită mai ales tinerei generaţii mesajul că merită să înveţi în ţara aceasta dacă vrei să accezi în elita societăţii. Mai mult decât atât, mi se pare devastator pentru tânăra generaţie să aibă un premier care este subiect de bancuri pe WhatsApp, un preşedinte al celui mai important partid care este personaj principal în 'jocul de-a spânzurătoarea', pe Florin Iordache care este subiect de glume pentru copilaşii ce învaţă în clasele primare înjurături cu degetele. Aceasta este ţara în care ne-aţi adus cu acest guvern', a declarat Raluca Turcan la dezbaterile pe moţiunea de cenzură iniţiată de PNL, USR şi PMP.

12.50 - MOȚIUNE. Dăncilă, intervenție EXPLOZIVĂ: E cel mai rușinos vot! Nu credeam că veți avea curaj s-o faceți. Citiți aici știrea.

12.05 -  Senatorul PNL Alina Gorghiu a solicitat joi ca, după votul pe moţiunea de cenzură, să se facă o şedinţă de Birouri permanente reunite, pentru a se discuta despre cele două declaraţii propuse de liberali pe tema Justiţiei şi a situaţiei economice. Intervenţia acesteia a avut loc după reluarea şedinţei de plen, la revenirea în sală a parlamentarilor PSD. 'O să votăm această ordine de zi, însă să ştiţi că aşa se întâmplă când există lideri de grup neexperimentaţi şi plini de pasiune care vă scot colegii din sală. A fost un gest stupid, din punctul meu de vedere, şi vă solicit să acceptaţi să facem imediat după această şedinţă de plen, după votul la moţiunea de cenzură, o şedinţă de Birouri reunite Cameră - Senat, pentru a discuta introducerea pe ordinea de zi a celor două declaraţii înregistrate de PNL, susţinute de ceilalţi colegi din Opoziţie, care să fie discutate de urgenţă într-o primă şedinţă de plen reunit', a spus Gorghiu.

12.00 - Moţiune de cenzură Guvern Dăncilă. Cine sunt marii absenți. Citiți AICI știrea.

11.40 - Şedinţa s-a reluat. Ordinea de zi care conţine dezbaterea moţiunii care a fost aprobată cu 257 de voturi "pentru".

11.20 - Pauza se prelungeşte deoarece parlamentarii PSD nu au revenit în sală. 

10.55 - Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a cerut, joi, în plenul Parlamentului, pauză de consultări şi le-a spus parlamentarilor social-democraţi să iasă din sala de şedinţă. Propunerea a venit după ce liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a cerut introducerea pe ordinea de zi, înaintea dezbaterii moţiunii de cenzură, a două declaraţii pe tema Justiţiei şi a situaţiei economice. 'Vă temeţi de propria moţiune de cenzură, vedeţi că astăzi sunteţi cu foarte multe voturi în minus. Nu vreţi să discutăm propria dumneavoastră moţiune. Vă solicit pauză de consultări şi colegii din PSD să iasă din sală', a spus Suciu.

10.40 - Florin Iordache a suspendat şedinţa pentru o pauză de consultări de 5 minute, la cerința USR.

10.30 - Florin Roman, nervi în plen: CINE A SOLICITAT PREZENȚA ACESTOR TRUPE în Parlament? CITIȚI AICI ȘTIREA.

10.14 - Raluca Turcan a luat cuvântul.  PNL a solicitat, joi, la începutul şedinţei plenului Parlamentului, în care este programată dezbaterea moţiunii de cenzură, suplimentarea ordinii de zi cu două declaraţii - una privind transpunerea recomandărilor Comisiei Europene în legislaţia privind Justiţia, iar alta referitoare la situaţia economică.

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a precizat că PNL a depus joi la Birourile permanente cele două propuneri şi acestea trebuie incluse pe ordinea de zi a şedinţei Parlamentului, înaintea dezbaterii moţiunii de cenzură. 'PNL solicită introducerea pe ordinea de zi a două declaraţii - una privind transpunerea recomandării Comisiei Europene în legislaţia privind Justiţia şi o declaraţie referitoare la derapajul economic şi atacul susţinut pe care Guvernul îl face la adresa mediului economic, societăţii în general. Aceste două declaraţii au fost înregistrate la Birourile permanente. Parlamentul este obligat să reafirme sprijinul faţă de respectarea valorilor europene, egalitatea în faţa legii, respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Parlamentul este obligat să adopte o atitudine proactivă în sprijinul implementării recomandărilor Comisiei Europene. (...) În privinţa celei de a doua declaraţii pe teme economice este obligatoriu ca Parlamentul să ia atitudine faţă de măsurile fiscal-economice anunţate de Guvern. Guvernul are o poziţie antieconomică, a bulversat economia, este un comportament economic fără precedent', a spus Turcan.

În replică, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache, preşedintele de şedinţă, a arătat că nu poate supune la vot această propunere, pentru că este contrară Regulamentului.

'Aţi pierdut momentul luni dimineaţă. Materialele se înregistrează cu cel puţin cu 10 zile înainte, astfel încât parlamentarii să aibă posibilitatea să le discute şi să facă amendamente. Nu puteţi cere atât timp cât nu s-a discutat aşa ceva. Regulamentar, trebuie trimise la comisii şi să aibă ocazia să formuleze amendamente. Le discutăm în următorul Bp reunit şi le trimitem comisiilor de specialitate', a precizat Iordache. 

10.03 - Dăncilă și miniștrii au intrat în sala de plen.

09.50 - Premierul și miniștrii au mers în biroul lui Liviu Dragnea înainte de începerea ședinței.

----

Documentul este semnat de 163 de parlamentari şi a fost prezentat luni, într-o primă lectură, în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

"Guvernul marionetă al penalului Liviu Dragnea trebuie să plece azi! Aceasta nu este o cerere a Opoziţiei, ci o urgenţă naţională! Grupul infracţional organizat, condus de Liviu Dragnea, care s-a instalat la conducerea României, a slăbit statul, ca să şi-l supună, într-un moment în care avem nevoie de fim puternici, azi mai mult ca oricând. Afirmăm cu putere şi cu toată responsabilitatea că este periculos pentru interesele naţionale ca ţara să rămână pe mâna acestui grup infracţional organizat, care distruge statul de drept şi dinamitează stabilitatea politică şi economică a României, într-un moment de instabilitate internaţională. Cei care vor încerca să-l salveze, din nou, pe Liviu Dragnea, împotriva României, vor purta pe umeri o răspundere istorică. Pentru că alegerea pe care o veţi face azi, doamnelor şi domnilor din PSD, ALDE şi UDMR, este între Liviu Dragnea şi România", se arată, printre altele, în textul moţiunii de cenzură.

Rezultat vot MOȚIUNE CENZURĂ Guvern Dăncilă

Parlamentarii Opoziţiei îi reproşează premierului Viorica Dăncilă că toate angajamentele din programul de guvernare au fost amânate după 2021.

Opoziţia mai acuză "schingiuirea sistemului de justiţie, care dă mari dureri de cap liderilor PSD".

Semnatarii moţiunii fac în final un apel către colegii din Parlament: "Votul favorabil pentru moţiunea de cenzură nu este un vot pentru iniţiatori şi nici un vot pe culori politice! Este un vot pentru România, pentru salvarea ţării din ghearele hoţilor şi ale incompetenţilor, care o storc de resurse şi care sărăcesc populaţia. Daţi dovadă că vă doriţi ca minciuna şi impostura să nu mai aibă ce căuta în politica românească! Dovediţi că vreţi ca anul viitor România să fie reprezentată în Consiliul UE de un guvern şi de miniştri de care să nu ne ruşinăm, iar ţara să fie scăpată de o prăbuşire economică previzibilă!".

Planul parlamentarilor PSD

Pentru adoptarea moţiunii de cenzură este nevoie de votul a minim 233 de parlamentari. În acest moment PNL, USR, PMP au 145 de parlamentari. Alături de ei ar mai putea vota neafiliaţii, care sunt 26. Pe de altă parte, PSD şi ALDE au 248 de parlamentari.

Parlamentarii social-democraţi nu vor fi cu toţii prezenţi la şedinţa de joi, vor veni doar cei care stau în Bucureşti şi în împrejurimi pentru a asigura cvorumul de şedinţă, potrivit unor surse parlamentare. Parlamentarii PSD nu vor participa la vot.

Senatorii şi deputaţii UDMR vor fi prezenţi în sală dar nu vot vota, a anunţat miercuri preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel