Rezoluție România. Alex Coita: Refuz să cred! Să nu uite...

Alex Coita
Alex Coita

Analistul politic Alex Coita scrie un mesaj dur în contextul în care astăzi se iau decizii cruciale pentru România, la Strasbourg. 

UPDATE: Rezoluția a fost adoptată: REZOLUȚIE ROMÂNIA. Vot final în Parlamentul European, a fost ADOPTATĂ

”Rezoluția care urmează să fie adoptată astăzi în Parlamentul European constituie un eșec al României, nu doar al majorității guvernamentale. Așa cum bine a remarcat un europarlamentar român din opoziție, este absolut nedrept ca o astfel de declarație politică să vizeze România în ansamblu, devenind o ștampilă aplicată asupra întregii țări. România nu este o țară neguvernabilă. Este o țară cu problemele ei, cu nevrozele ei, cu clivajele ei. Dar refuz să cred că suntem un stat care nu își poate rezolva problemele în plan intern. În mod normal, toate subiectele care fac obiectul propunerii de Rezoluție a PE trebuia tranșate la nivel intern, în cadrul unui dialog între putere, opoziție și societate, cu o implicare activă a Președintelui în identificarea unui consens național. 

Faptul că s-a ajuns ca o astfel de declarație să fie votată în Parlamentul European este o mare palmă pe obrazul întregii clase politice din România, care a demonstrat că este incapabilă să-și gestioneze problemele și a ajuns să le exporte într-un for democratic supranațional așa cum este Parlamentul European.

Bruxelles-ul nu este nici fratele cel mare, nici jandarmul care ne pune la punct, nici profesorul care ne trage de urechi. UE este doar un format strâns de cooperare cu alte țări cu care se presupune că împărțim atât valori cât și interese. Nu știe nici Londra nici Parisul nici Berlinul mai bine decât noi care ne sunt problemele și nevoile. Este inacceptabil pentru mine ca pozițiile cancelariilor occidentale să fie invocate ca supremă validare pentru punctele noastre de vedere și ca surogat pentru lipsa de dialog și superficialitatea cu care îmbrățișăm adevăruri comode. Partenerii externi nu pot compensa lipsa noastră de substanță.

În egală măsură trebuie spus, partenerii externi ai României nu sunt nici dușmanii României. O retorică naționalist-suveranistă este împotriva intereselor României și eludează adevărul simplu și fundamental că rolul prietenilor nu este să aibă grijă de interesele tale dacă tu însuți ești dezinteresat sau incapabil să o faci. 

Rezoluția de azi va avea un impact durabil asupra statutului României în UE. Va însemna adâncirea unei ștampile ștanțate puternic pe fruntea noastră, de stat corupt și incapabil să-și gestioneze singur problemele. Va echivala cu amânarea pe termen nedefinit a aderării la Schengen și a ridicării MCV. Va însemna că Președinția Consiliului va fi exercitată cu capul plecat și că vom purta în fiecare zi acest stigmat.

Azi este o zi neagră pentru întreaga România. Cine se bucură sau consideră că Rezoluția de azi este doar o altă armă într-un război politic, ar trebui să nu uite că Țara vine întotdeauna înaintea luptei politice.” a scris analistul politic Alex Coita, pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel