Rezoluție PPE: USL atacă direct statul de drept

Partidul Popular European a adoptat o rezoluție prin care își exprimă îngrijorarea față de încercările PSD și PNL de a dezincrimina corupția politică, făcând trimitere în acest sens la modificările Codului Penal, "eliminarea incompatibilităților" sau revizuirea Constituției. PPE face apel la USL să nu "deturneze România din calea sa europeană" și să se abțină de adoptarea unor legi care vin în contradicție cu legislația europeană. Totodată, PPE cere o reacție din partea Partidului Socialiștilor Europeni (PES) și Alianței Liberalilor și Democraților din Europa (ALDE). Familia popularilor este cea mai mare din Europa și este condusă de Joseph Daul. Traian Băsescu va participa la Congresul PPE din din 6-7 martie, de la Dublin.

[caption id="attachment_425641" align="alignleft" width="640"] Președintele Traian Băsescu și liderul PPE Joseph Daul[/caption]

Redăm integral rezoluția PPE, publicată pe site-ul oficial al partidului:

Președinția Partidului Popular European este îngrijorată de încercările coaliției de Guvernare din România formată din Partidul Social Democrat ( PSD ) și Partidul Național Liberal ( PNL ) să dezincrimineze corupția politică din România . Încercarea de a nu mai trage la răspundere Președintele țării, senatorii, membri ai camerei inferioare, precum și avocații pentru abuz în serviciu, luare de mită, conflicte de interese și pentru alte acte de corupție, este împotriva principiului fundamental al statului de drept. Aceste modificări la Codul Penal sunt un atac direct împotriva statului de drept și o continuare a încercărilor anterioare ale PSD și PNL de a afecta funcționarea sistemului judiciar din România. Alte modificari prin care executivul și majoritatea parlamentară a USL au încercat în ultimul timp încălcarea statului de drept se referă la: încercarea de a oferi super-imunitate parlamentarilor în fata justiției și eliminarea incompatibilităților, refuzul aplicării pedepselor decise de Înalta Curte de Justiție pentru incompatibilitate și încetarea mandatelor, modificarea Legii Constituției fără a ține seama de statul de drept și de democrație, și încălcarea voinței suverane a poporului.

Prin urmare:

• Facem apel la Comisia Europeană să monitorizeze acțiunile Guvernului și Parlamentului României pentru a preveni orice abatere de la statul de drept, potrivit competenței sale.

• Invităm organizațiile independente, cum ar Consiliul Europei și OSCE, să urmărească îndeaproape compatibilitatea acestor modificări legislative cu Convenția Penală Privind Corupția a Consiliului Europei și cu alte standarde internaționale ratificate de România.

• Solicităm Guvernului României și Majorității Parlamentare să se abțină de la orice schimbări ale legilor achizițiilor publice care ar fi în contradicție cu legislația Europeană. Solicităm Comisiei Europene să asigure faptul că procedurile de achiziții publice în toate Statele Membre sunt în concordanță cu transparența și eficiența cerințelor legii UE.

• Facem apel la conducerea Partidului Socialiștilor Europeni (PES) și Alianței Liberalilor și Democraților din Europa (ALDE), să-și exprime o poziție publică oficială cu privire la acțiunile partidelor lor membre din România. Ne așteptăm ca partidele membre PES și ALDE să apere instituțiile și principiile Europene și să se abțină de la un comportament Eurosceptic.

• Facem apel la partidele de guvernământ din România să nu pună în pericol stabilitatea economică a României, atinsă prin eforturile imense ale populației în timpul guvernelor de centru dreapta conduse de PDL. Orice încercări de încetinire a reformelor economice și a stabilității fiscale va duce la consecințe negative pentru cetățenii români.

• Vom continua să monitorizăm cu mare atenție evoluțiile politice din România. Solicităm partidelor aflate la Guvernare să nu facă niciun abuz și să nu deturneze România de la calea sa Europeană.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel