Rezoluție pentru Moldova. De ce nu a susținut-o Andi Cristea

Andi Cristea
Andi Cristea

Europarlamentarul social-democrat Andi Cristea critică decizia de invalidare a alegerilor pentru Chișinău și suspendarea asistenței financiare pentru Republica Moldova, decisă joi, 5 iulie 2018, în plenul legislativului de la Bruxelles.

La inițiativa Grupului Partidului Popular European (PPE), Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care se solicită suspendarea atât a asistenței macrofinanciare, cât și a celei de suport bugetar pentru Republica Moldova, motivându-se nerespectarea condiționalităților politice în contextul invalidării alegerilor pentru Primăria Chișinău.

Soluția nu este decuplarea sau deraierea vagonului Republica Moldova de la trenul UE

"Trebuie să gândim strategic, să acționăm rațional și să recunoaștem că soluția nu este decuplarea sau deraierea vagonului Republica Moldova de la trenul UE," a declarat Cristea în cadrul intervenției sale în dezbaterea privind criza politică actuală din Republica Moldova.

În plus, anterior votului, Cristea a avertizat că "o decizie din partea noastră de a suspenda sprijinul bugetar ar fi la fel de greșită precum invalidarea alegerilor și ar adăuga pur și simplu o eroare la o altă eroare" caracterizând în același timp invalidarea alegerilor de la Chișinău drept "o problemă extrem de îngrijorătoare pentru Parlamentul European pentru toți cei preocupați sincer de soarta Republicii Moldova și a cetățenilor săi".

La finalul votului, Andi Cristea a afirmat: "Fără perspectiva europeană și fără sprijin bugetar din partea UE, conceptul de integrare europeană a Republicii Moldova devine un concept teoretic. Realist, pentru a implementa schimbări și reforme ai nevoie de resurse".

Rezoluție adoptată cu 343 voturi

Rezoluția privind Republica Moldova, adoptată cu 343 de voturi, punctează de asemenea situația sistemului de justiție din statul est-european, reforma electorală și a legislația audio-vizualului. În ceea ce privește sprijinul bugetar pentru Republica Moldova, rezoluția face apel la precedentul din iulie 2015, când o astfel de suspendare s-a decis pe fondul crizei bancare de la acel moment.

Grupul Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European (S&D), din care face parte și Andi Cristea, nu a susținut rezoluția în discuție. Cristea este Președintele Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova (D-MD).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel