Rezerve petrol. Pe ce loc se află România în Europa și în lume

România se află într-un top al țărilor din Europa privind rezervele de petrol. În schim, la nivel mondial, România se află pe locul 45, după rezervele sale de petrol de  600 de milioane de barili. 

Venezuela (300 miliarde de barili), Arabia Saudită (266,6 miliarde de barili) şi Canada (170,8 miliarde de barili) sunt pe primele trei locuri la nivel mondial după rezervele de petrol.

România ocupă locul 45 în lume după re­zer­vele sale de petrol, fiind departe de pri­mele poziţii, potrivit unei analize a Worl-do­meters.info. În lume sunt aproape 100 de state care au rezerve de petrol, însă în multe cazuri acestea sunt insuficiente pentru necesarul intern. Acesta este şi cazul României, potrivit Mediafax.

Piaţa locală are rezerve de 600 de milioane de barili de petrol, un nivel similar cu cel al Turkmenistanului sau Italia. Acesta e echivalentul a 0,036% din totalul rezervelor lumii, potrivit Worldometers.info.

La polul opus, la vârful clasamentului se află Venezuela (300 miliarde de barili), Arabia Saudită (266,6 miliarde de barili) şi Canada (170,8 miliarde de barili). Spre exemplu, Venezuela are 18,2% din totalul rezervelor de petrol din lume.

La nivelul Europei, Norvegia are cele mai mari rezerve, însumând 5,1 miliarde de barili de petrol, ocupând locul 22 în lume, urmată de Marea Britanie şi România. Preţul aurului negru a avut în ultimii ani o evoluţie sinu­so-idală, marcat fiind de evenimentele din lume. Spre exemplu, anul trecut acesta a trecut în teritoriu negativ. Ceea ce s-a întâmplat pe 20 aprilie 2020 în piaţa petrolului va rămâne în istoria pieţelor financiare şi în manualele de economie drept prima oară când preţul petrolului a atins o valoare negativă.

Adică, contractele de livrare West Texas Intermediate (WTI) cu scadenţa în mai 2020 s-au tranzacţionat la minus 37 de dolari pe baril. Iar minusul nu este o eroare de redactare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel