Revoluție 1989. Ivan Patzaichin: „Am fost asociat cu teroriștii”

Revoluţia română din 1989 a rămas şi astăzi, la 25 de ani distanţă de la consumarea ei, învăluită în mister. Situația de atunci nu l-a ocolit nici pe Ivan Patzaichin, angajat al clubului Dinamo. 

Pe 16 decembrie 1989, chiar în ziua izbucnirii revoltei de la Timişoara, Ivan Patzaichin pleca în cantonament, la Căciulata. ”Ascultam în fiecare seară postul de radio Europa liberă. Ştiam ce se întâmplă în ţară. În Căciulata a fost  linişte spre deosebire de restul ţării. Cu toate astea am avut ceva emoţii”, a precizat Ivan Patzaichin pentru cotidianul ”Libertatea”. Legendarul canoist a explicat cum a ajuns să fie considerat, în unele cercuri, terorist.

”Am fost asociat cu teroriștii. Nu e o glumă. În timpul evenimentelor din decembrie 1989, la un moment dat, m-a sunat soţia şi mi-a spus să vin de urgenţă acasă pentru că ar exista informaţii că eu împreună cu Mircea Lucescu suntem de partea teroriştilor şi tragem de pe stadionul Dinamo. Diversiunile erau în cascadă atunci”, a povestit Ivan Patzaichin, care a avut grijă de militarii ce fuseseră trimişi să păzească barajul din zona Oltului.

Citește și: TVR: Studioul 4 - Studioul Revoluţiei, deschis pentru public, pe 22 decembrie

”Mergeam în fiecare zi la ei, cu mâncare. La un moment dat, trebuia să merg seara, dar, m-am temut. Dacă nu le spuneam soldaţilor parola, riscam să nu fiu recunoscut şi să mor împuşcat”, a adăugat el.

Trimis să aresteze niște studenţi arabi

Cum neîncrederea şi suspiciunile de tot felul dominau întreaga ţară în acea perioadă, tot în perioada Revoluţiei, Ivan Patzaichin a primit un telefon prin care i s-a spus că trebuie să meargă la hotelul Oltul, pentru a aresta un grup de arabi. Se zvonea că sunt terorişti. ”Nici vorbă de aşa ceva. Erau nişte studenţi arabi şi atât. Am discutat cu cei de la Miliţie care mi-au spus că sunt verificaţi şi că nu reprezintă vreun pericol”, a încheiat Patzaichin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel