Revoltă totală: "Ne-ați detestat. V-au puțit Baconschi, Funeriu, Preda, Paleologu, Neamțu"

Adrian Papahagi își exprimă revolta pe Facebook. Critică o parte a electoratului și politicienii. Adrian Papahagi amintește că și el a fost un tânăr tehnocrat venit din Paris în politica românească, unde a primit suspiciuni, bețe-n roate și respingere. 

Iată textul publicat de Adrian Papahagi, vineri seară, pe pagina sa de Facebook

"Vă plângeți de calitatea infectă a clasei politice. Vă plângeți că vă conduc agramați cu doctorate plagiate. Vreți o nouă clasă politică, vreți să se implice oameni tineri, bine educați, occidentalizați, patrioți, care nu fură. Când fac pasul, le dați în cap, nu îi sprijiniți. Puțin contează cât de elegant e capabil Baconschi să converseze despre Platon cu Davutoglu sau să se întrețină în franceză cu Juppé, puțin contează că ați avut un ministru reformist care și-a făcut doctoratul cu un Nobel, ca Funeriu, puțin contează că ați avut în fruntea culturii un descendent al Paleologilor. În loc să-i apreciați, le-ați dat în cap. Deriziunea e resortul ultim al acestui neam incapabil de admirație.

În 2005 am revenit în România după opt ani petrecuți la Paris. Petrecuți făcând o licență, un master și un doctorat. Predând la Sorbona de la 23 de ani. Conferențiind la Academia Franței la 30 de ani. Publicând alături de profesorii mei francezi. Puteam rămâne acolo și azi eram conferențiar în Franța, nu la Cluj. Dar am fost patriot și m-am întors. Ca Baconschi, Preda, Paleologu, Funeriu, Nicușor Dan – alți posesori de doctorate pariziene.

Ce am primit? Din partea oamenilor ca noi: suspiciuni. Din partea sistemului: bețe în roate. Din partea vechilor politicieni: respingere.

În fond, nimic mai normal.

Politica nu-i pentru cei cu doctorate la Sorbona, îmi spunea o clientă DNA. Avea dreptate: politica e pentru cei cu doctorate plagiate la Academia SRI. Politica e pentru cei cu bacul luat la 30 de ani.
Ne-ați detestat. V-au puțit Baconschi, Funeriu, Preda, Paleologu, Neamțu. Aveți în schimb: Tobă, Oprea, Calimente.

Puțin îmi pasă de voturi. Voi mai candida o dată, dar sunt deja în logica lui Coriolan. Între mine și anonimul Oros, parlamentar inexistent în această legislatură, ați ales Oros. În partidul fondat de mine, ați ales Udrea. Asta ați vrut, asta ați avut.

Cereți în continuare noi tineri brilianți, cu studii strălucite. Vor veni unii mai tineri ca noi, care nu știu în ce se bagă. Tineri vor exista mereu. Iar după ce vor face primele gesturi politice, îi veți spurca și pe ei. Acum vă place Nicușor Dan, fiindcă e încă în societatea civilă. După ce va fi politician cu partid îl veți spurca și pe el. Nimeni nu e destul de bun pentru pretențiile voastre, și tocmai de aceea vă conduc cei fără scrupule, care știu să mintă și să cumpere voturi.

Și uite așa rămân în politică doar cei cu șoricul gros. Noi ne vom vedea de viețile noastre neglijate, de conferințe, publicații și granturi.

Cum ne-a explicat cinic Băsescu, înainte să-i spun definitiv adio: politica e pentru politicieni, intelectualii trebuie doar să dea strălucire partidelor. Prin politicieni înțelegea oameni ca Udrea și Florin Popescu. Și avea dreptate, în interiorul logicii lui.

Nu vă plângeți, voi cei mereu nemulțumiți de pe margine: aveți exact ce meritați". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel