Revolta românilor împotriva mai multor miniștri: Vă temeți de noi?

În data de 16 februarie, la inițiativa Guvernului României, a avut loc o primă întâlnire a Grupului de Lucru "Task Force Roșia Montană". Grupul de Lucru "Task Force Roșia Montană" este rezultatul anunțului comun făcut de Ministerul Culturii și MMAP - comunicarea către Centrul Patrimoniului Mondial de la Paris a înscrierii Peisajului cultural minier Roșia Montană în lista indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO. Toate bune și frumoase, doar că oamenii din Roșia Montană se plâng de ministrul Culturii.

Iată ce transmit reprezentanții următoarelor organizații: Asociația ProRoșia Montană, Asociația Parteneriatul pentru Mediu Roșia Montană, Sindicatul Viitorul Mineritului și Asociația Centrul de Resurse pentru Tineret CERT Apuseni:


Rosienii considera nelegitim si jignitor modul in care s-a organizat asa-numitul "task force" Rosia Montana!

Domnilor Ministri, am citit minuta intalnirii din data de 16 februarie, facuta publica pe site-ul institutiei conduse de dvs. Lasand la o parte faptul ca aceasta contine erori in redarea discutiilor care au avut loc, motiv pentru care va sugeram achizitionarea unui reportofon si utilizarea lui in viitoarele intalniri, citirea minutei ne-a reamintit inca o data cat de "transparent si echilibrat" a inceput demersul dvs. Ati invitat acolo toate organizatiile angajate de ani de zile in contestarea mineritului si ati ignorat cu buna stiinta comunitatea locala, ignorandu-i vointa! Cum sa discuti viitorul Rosiei Montane si al rosienilor in absenta lor? Sau va insusiti din start ideea mestesugit sustinuta de o distinsa doamna architect, presedinte de organizatie, care ne spunea in intalnire ca "stim cu totii cat de greu se misca comunitatile iar oamenii nu inteleg oportunitatile", cu alte cuvinte "stim cu totii ca rosienii sunt prosti si habar n-au ce-i bine pentru ei"?

Domnilor Ministri, haideti sa facem un exercitiu de imaginatie: sa zicem ca tocmai ati lansat un "task force" pentru dezvoltarea Bucurestiului! Iar lansarea si lucrarile se tin la Cluj, cu oameni de la Cluj, Baia Mare, Arad s.a.m.d. si cu doi bucuresteni admisi dupa ce s-au facut luntre si punte sa fie si ei primiti! Ce ziceti, ar functiona abordarea? Noi credem ca nu!

[citeste si]

Domnilor Ministri, era suficient un minim rationament de democratie care se invata la nivelul gimnaziului ca sa alcatuiti un "task force" Rosia Montana pe niste principii corecte de reprezentativitate! Oare nu stiati ca Rosia Montana are niste reprezentanti alesi (consiliu local, primar), are asociatii de cresterea animalelor, are reprezentanti ai minerilor, are profesori, preoti, doctori si mediu economic? Toti acestia sunt, in baza oricarei teorii de stakeholder mapping (iertati-ne englezismele, dar este termenul care merge cel mai bine cu "task force"), parti interesate in dezvoltarea Rosiei Montane! Cum i-ati implicat pe acestia in demersul dvs.? Prin telepatie? Cum va inchipuiti dvs. ca asociatiile Europa Nostra, Pro Patrimonio, ARA, Mining Watch, Alburnus Maior si Pachamama si alti prieteni de-ai dvs. pot reprezenta Rosia Montana si pot sa-si asume "dezvoltarea durabila" a localitatii?

Domnilor Ministri, va temeti de rosieni si de ceea ce-ati putea afla cunoscandu-i si aflandu-le opiniile si sugestiile privind dezvoltarea localitatii lor? Daca nu, atunci ar trebui sa reganditi tot demersul acestui "task force" si sa opriti sarada care se intampla acum!

Doamna Ministru, data viitoare cand va mai plimbati cu elicopterul poate-l invitati si pe colegul dvs. de cabinet si impreuna cu acesta popositi putin, din inaltul cerului, la Rosia Montana!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel