Revoltă în mediul de afaceri. Finanțele recunosc greșelile din noul sistem TVA. DeCe News a transmis avertismentele experților încă din septembrie 2012

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) analizează mai multe variante de modificare a sistemului de plată a TVA la încasarea facturii, introdus din ianuarie 2013. DeCe News a atras atenția încă din luna septembrie 2012 că în realitate, plata TVA este doar amânată.

Potrivit Agerpres, Secretarul de stat Dan Manolescu spune că Ministerul Finanţelor Publice (MFP) analizează mai multe variante de modificare a sistemului de plată a TVA la încasarea facturii, introdus din ianuarie 2013, după semnalele primite de la mediul de afaceri şi consultanţii fiscali privind problemele cu care se confruntă firmele în aplicarea noilor reglementări.

El a precizat că sunt în analiză două variante de lucru - sistemul de TVA la încasare să fie opţional nu obligatoriu sau să fie extins termenul de 90 zile la care TVA devine exigibilă, chiar dacă factura nu a fost încasată. De asemenea, MFP analizează şi o combinaţie între cele două variante.

,,Deocamdată există doar în analiză eventuale corecţii care ar trebui aduse în legislaţie, corelate cu modul în care funcţionează sistemul de TVA la încasare. Semnalele din mass-media sunt că acest TVA la încasare creează probleme şi încercăm să identificăm modul în care putem corecta acest sistem pentru a nu crea probleme agenţilor economici, pentru care s-a dorit să fie un avantaj acest nou sistem', a spus oficialul MFP.

Referitor la pachetul de modificări ale Codului Fiscal, intrate în vigoare de la 1 februarie, Manolescu a afirmat că ordonanţa de Guvern privind modificarea Codului Fiscal va intra în procedură parlamentară de aprobare, prilej cu care pot fi corectate o serie de aspecte semnalate de mediul de afaceri.

Pe 17 septembrie 2012, DeCe News a scris că Dan Manolescu, pe atunci expert la Camera Consultanților Fiscali, avertizează că lucrurile nu sunt așa de frumoase cum par și înscrierea în noul sistem ar trebui să fie opțională.

Într-un articol publicat în revista de specialitate, Dan Manolescu susținea că nu toate firmele vor fi avantajate de noul sistem, convenit cu FMI. Dacă deducerile de TVA au o pondere importantă în contabilitatea firmei, cum se întâmplă la IMM-urile care folosesc multe materii prime sau componente pentru producție sau care fac vânzare cu amănuntul, vor apărea probleme. Vor crește cheltuielile pentru contabilitate și vor apărea riscuri care țin de plata în numerar. E posibil ca marile firme să se orienteze tot spre furnizori care au cifre de afaceri peste 500.000 de euro, ca să nu fie blocate deducerile și să nu aibă probleme cu plata în numerar.

VEZI AICI CUM TE PĂCĂLEȘTI CU NOUL SISTEM DE PLATĂ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel