EXCLUSIV  Revocare Kovesi - referendum. Nicolicea: Îi mai dam o șansă lui Iohannis

Eugen Nicolicea
Eugen Nicolicea

Președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a explicat pentru DC News în ce variantă ar putea fi decisă revocarea din funcție a lui Kovesi fără să se ajungă la referendumul privind revocarea din funcție a președintelui Klaus Iohannis.

Eugen Nicolicea a descris un scenariu prin care, utilizând exclusiv căi legale, se poate rezolva problema revocării procurorului-șef al DNA. Astfel, deputatul ne-a spus că în cazul în care Iohannis refuză sa respecte decizia CCR, parlamentul poate să aprobe suspendarea din funcție și decizia de revocare să o dea președintele interimar (n.r Călin Popescu Tăriceanu) în perioada de 30 de zile de până la referendumul de demitere. Odată rezolvată problema, parlamentul are posibilitatea legala să abroge hotărârea de suspendare, iar președintele revine pe funcție fără să se mai ajungă la referendum.

"Dacă se rezolvă blocajul instituțional, acest lucru este pentru parlament un motiv suficient să abroge hotărârea de revocare din funcție a președintelui. De fapt îi mai dam o șansă Președintelui României ca pe viitor să nu mai încalce Constituția. Președintele interimar are toate prerogativele președintelui ales, mai puțin aceea de a acorda decorații. Este desigur o ipoteză pentru că există și alte opțiuni, " a explicat deputatul PSD. 

Varianta este deja testată în Republica Moldova

Nicolicea a amintit că este un scenariu plauzibil, pe care l-a propus și în 2004,  și care a fost aplicat în Republica Moldova. "Acest scenariu l-am propus și în 2004 când Băsescu nu a vrut să îl propună pe Năstase premier, dar procedura nu a putut fi realizată pentru că nu aveam majoritatea. Ca o confirmare externă a acestui scenariu, moldovenii l-au suspendat pe Dodon pentru că refuza să își indeplinească atribuțiile, apoi venea interimarul și facea ce nu voia președintele", a adăugat Eugen Nicolicea în exclusivitate pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel