REVOCARE KOVESI. Ionel Dancă (PNL), prima reacție

Ionel Dancă, foto: facebook PNL
Ionel Dancă, foto: facebook PNL

Tudorel Toader a anunţat că va declanşa procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ionel Dancă, purtător de cuvânt al PNL, a oferit o primă reacție.

Ionel Dancă a declarat, joi seară, că revocarea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu e oportună, iar argumentele ministrului Justiţiei în acest sens nu se susţin.

"E o seară tristă. (...) Ministrul Tudorel Toader a preluat și retorica grupurilor infracționale. A preluat argumente și expresii precum "decapare", "probe", "înregistrări falsificate" și alte argumente de acest fel. Argumentele nu se susțin. Revocarea procurorului șef al DNA nu e oportună acum", a spus Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL.

"Dacă în ceea ce privește argumentele invocate legate de deciziile CCR, care au constatat existența unui conflict constituțional, în exercitarea atribuțiilor DNA, în acest caz ministrul Tudorel Toader a lăsat să se înțeleagă că DNA - citând din deciziile CCR - și-a depășit competențele și a dus la blocarea activității altor autorități.

Trebuie să spunem opiniei publice la ce situații făcea referire dnul Tudorel Toader în mod concret. Vorbim de OUG 13 din februarie anul trecut împotriva căreia au ieșit în stradă sute de mii de oameni, și în apărarea independenței justiției și a faptelor care urmau a fi prescrise prin adoptarea acestui act normativ, procurorii DNA au considerat la acel moment oportun și justificat să întreprindă un demers pentru verificarea legalității acelui act normativ.

Vorbim despre o altă decizie a CCR care a constatat lipsa de loaialitate a procurorului șef în cazul comisiei de anchetă pentru alegerile din 2009 - comisia Sufrageria. Da, procurorul șef DNA a răspuns la acea dată în scris solicitărilor membrilor Parlamentului, iar dnul Tudorel Toader fără probe consideră că răspunsul a fost incomplet. Pe ce se bazează dnul Tudorel Toader când susține o astfel de afirmație?", a spus purtătorul de cuvânt al PNL.

"Nu e obligatoriu ca în urma constatării unui conflict constitutional, această situație să ducă la revocarea sau demiterea șefului instituției respective", a mai zis Ionel Dancă.

[citeste si] 

Ce a declarat Toader

În temeiul prevederilor art. 54 alineatul 4 coroborat cu 51 alineatul 2 litera b din Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA. Raportul, însoţit de propunerea de revocare a procurorului şef, va fi transmis către Secţia pentru procurori a CSM, precum şi către preşedintele României, pentru a analiza şi pentru a decide în acord cu competenţele constituţionale pe care fiecare le are', a declarat Tudorel Toader, la MJ. În opinia ministrului, DNA nu se identifică cu procurorul şef al acesteia, Laura Codruţa Kovesi, ale cărei acţiuni au demonstrat că pot pune în pericol chiar instituţia pe care o conduce, prin excesul de autoritate, comportamentul discreţionar, sfidarea autorităţii Parlamentului, a rolului şi competenţelor Guvernului, contestarea deciziilor Curţii Constituţionale şi autorităţii acesteia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel