Revizuire Constituție. Orban: Parlamentarii PNL vor vota conform conştiinţei

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a anunţat că parlamentarii PNL vor vota în conformitate cu propria conştiinţă în ce priveşte propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie.

"Am dezbătut în cadrul reuniunii Biroului Executiv conduita Partidului Naţional Liberal în Senat, în perspectiva votului care se dă la iniţiativa de revizuire a Constituţiei privitor la definirea familiei tradiţionale. Deşi sunt un susţinător al familiei tradiţionale şi ca preşedinte al PNL am încurajat ca membrii şi simpatizanţii partidului să se pronunţe pe această temă, fiind o chestiune de conştiinţă, Biroul Executiv lasă libertate senatorilor PNL să voteze în conformitate cu propria conştiinţă. Respingem categoric orice politizare a acestui subiect, orice încercare de a stoarce voturi, aşa cum fac Tăriceanu şi Dragnea, de pe urma acestei iniţiative cetăţeneşti, care a fost semnată de trei milioane de cetăţeni români", a arătat Orban în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Parlamentului.

Orban a adăugat că majoritatea parlamentară, în ciuda avertismentelor PNL, nu respectă deciziile Curţii Constituţionale şi că există riscul reluării dezbaterilor parlamentare pe tema propunerii de revizuire a Constituţiei.

"În conformitate cu o decizie a CCR, dezbaterea trebuia să se facă întâi la Senat, pentru că Senatul a fost prima Cameră care a fost sesizată, la care s-a depus iniţiativa de revizuire a Constituţiei, semnată de trei milioane de cetăţeni români. Întâi trebuia să se dezbată în Senat, apoi în Camera Deputaţilor. Ei întâi au dezbătut-o în Camera Deputaţilor şi ulterior în Senat. Am atras atenţia că există posibilitatea ca în punctul de vedere exprimat de CCR, care e obligatoriu, pentru că se va exprima asupra cererii de revizuire, este posibil ca din cauza nerespectării obligaţiilor procedurale care au fost stabilite în decizia Curţii Constituţionale, CCR să nu valideze adoptarea în Parlament a cererii de revizuire, ci să pună Parlamentul să dezbată din nou, aşa cum era normal: întâi la Senat, apoi la Camera Deputaţilor", a explicat liderul liberal.

Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie este înscrisă pentru dezbatere şi vot pe ordinea de zi de marţi a plenului Senatului.

Comisia juridică şi Comisia pentru constituţionalitate din cadrul Senatului au adoptat, în urmă cu o săptămână, cu 12 voturi "pentru" şi 5 abţineri, un raport favorabil pentru această propunere legislativă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel