Revizuire Constituție. Gorghiu: Oamenii nu doreau așa ceva

Denisa Zamfir / 11 sep 2018 / 17:22 Salveaza PDF Comentarii
Alina Gorghiu
Descriere foto: Alina Gorghiu

Alina Gorghiu a publicat pe rețelele sociale poziția PNL referitoare la inițiativa legislativă a cetățenilor de revizuire a Constituției.

''Poziție din partea senatorilor PNL Alina Gorghiu, Iulia Scântei, Florin Cîțu, Daniel Fenechiu referitor la inițiativa legislativă a cetățenilor de revizuire a Constituției

PNL a avut mereu toată deschiderea pentru a discuta în Parlament această inițiativă legislativă a cetățenilor de revizuire a Constituției.
Dacă milioane de oameni se asociază, se implică, susțin o idee, urmează o procedură constituțională, nu am îndoială că suntem în fața unui demers legitim. Această inițiativă, și altele care probabil că vor urma, arată că oamenii au capacitatea de a acționa împreună, ceea ce este foarte bine pentru sănătatea unei societăți democratice.

Procedura urmată de cetățeni a fost validată de către CCR. Cât timp mingea a fost în terenul cetățenilor, totul a fost în regulă.
Dar în momentul în care propunerea a ajuns pe mâna majorității parlamentare au început problemele, a început politizarea. Deși aceasta nu era prima revizuire și nu se mergea pe drumuri necunoscute, majoritatea a improvizat proceduri și a încălcat Decizii CCR afectând, în felul acesta, constituționalitatea întregului proces legislativ.

Oamenii nu doreau așa ceva

Milioanele de oameni care au semnat inițativa cetățenească nu doreau așa ceva. Dovadă că, spre deosebire de Parlament, în tot ce au făcut, ei au respectat Constituția. Iar CCR a validat ceea ce au făcut cetățenii, dar nu a validat modificările majorității la Regulamentul Senatului, nici primele modificări la Legea referendumului...

Prima a fost Decizia 580 / 2016. Prin aceasta, Curtea a decis asupra faptului că examinarea oportunității revizuirii nu îi revine ei, ci Parlamentului, în calitate de organ reprezentativ suprem, respectiv cetățenilor la referendum. Cea de a doua a fost Decizia 431 / 2017 în care se precizează clar: "nu există niciun motiv ca, prin intermediul regulamentului parlamentar, să se conceapă în privinţa procedurii de revizuire a Constituţiei o nouă filozofie a sesizării Camerelor după modelul art.75 şi următoarele din Constituţia revizuită sau împrumutând elemente din cadrul acestei proceduri. Din contră, procedura parlamentară de revizuire a Constituţiei este una distinctă, cu un regim juridic propriu, diferit de cel ce caracterizează bicameralismul diferenţiat aplicat în privinţa legilor organice şi ordinare". Ei bine, majoritatea a făcut exact invers decât spunea CCR – a vrut cu orice preț să urmeze procedura care se aplică pentru celelalte legi, cu o primă cameră - Camera deputaților -, cu cameră decizională - Senat-, deși inițiativa a fost depusă la Senat, deci Camera Deputaților era a doua cameră!

Procesul legislativ, început la Senat

Procesul legislativ a început la Senat, Secretarul general de aici a fost cel care în iunie 2016 a transmis CCR propunerea legislativă a cetățenilor de revizuire a Constituției. Cum s-a ajuns să se încheie tot la Senat de vreme ce CCR a stabilit că în acest caz nu se aplică bicameralismul diferențiat aplicat în privința celorlalte categorii de legi?

Sincer vă spunem, credem că de azi, din Senat procedura trebuie continuată cu votul în Camera Deputaților.
Ca atare, PNL face un apel la depolitizare totală. Orice altă cale nu arată respect nici pentru cei care au semnat, nici pentru cei care nu au semnat.

În concluzie, noi cerem un proces legislativ perfect constituțional și total depolitizat. Până nu vom avea acestea, nu credem că am ajuns în momentul în care să putem să discutăm fondul problemei. Trebuie să trimitem la Camera Deputaților pentru a fi un proces perfect corect.

E nevoie de o dezbatere serioasă asupra rolului familiei în societatea românească. PNL dorește ca statul român să aibă politici clare de susținere a familiilor.

Este o ocazie care nu trebuia pierdută!

În al doilea rând, credem că această propunere legislativă și dezbaterea asupra oportunității sale, despre care CCR a decis că ar trebui să aibă loc în Parlament, reprezintă o ocazie așteptată de mult timp de dialog și de creștere a solidarității între români.

Avem o bună șansă pentru că nu suntem sub presiunea timpului. În prezent, reglementarea din Codul Civil credem că este corectă în ceea ce privește căsătoria. Iar față de familie nu este bine să încurajăm o definiție restrictivă, lăsând în afară familiile monoparentale, uniunile consensuale, bunicii care din diferite motive au grijă singuri de nepoții lor ...

Să nu uităm că tradiția românească este cea a unor familii extinse, care se întind pe mai multe generații. Există un vechi obicei al ajutorului primit de copii de la părinți, de la bunici și nu credem că cineva dorește să limităm toate aceste lucruri.
Vă mulțumim!'', este mesajul publicat de Alina Gorghiu pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: PSD, tensiuni. Alina Gorghiu: Doamna Firea speră inutil


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24