Reuven Rivlin, președintele Israelului, la București. Chirieac: Are o mare importanţă această vizită de stat

Sursa foto: captură Antena 3
Sursa foto: captură Antena 3

Președintele Israelului, Reuven Rivlin, a fost primit, astăzi, la Palatul Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis. Se află în ultimele zile ale mandatului său. Ce spune analistul politic Bogdan Chirieac. 

Potrivit Administrației Prezidențiale, vizita de stat a președintelui israelian se înscrie în dinamica foarte bună a contactelor bilaterale la nivel înalt din ultima perioadă, cea mai recentă întrevedere între cei doi șefi de stat având loc cu prilejul participării președintelui României la Forumul Mondial privind Memoria Holocaustului de la Ierusalim, din ianuarie 2020, urmată de discuții telefonice în lunile martie și iunie 2020.

Discuțiile cu președintele Statului Israel se vor concentra pe modalitățile de dezvoltare și aprofundare a relațiilor bilaterale în toate domeniile de interes comun, vizita având loc în contextul aniversării, la 11 iunie 2021, a 73 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între România și Statul Israel, a mai informat Administrația Prezidențială.

Conform aceleiași surse, în cadrul convorbirilor oficiale vor fi abordate, de asemenea, cooperarea economică și cea în domeniul sănătății, inclusiv în ceea ce privește contracararea pandemiei de COVID-19, educația privind Holocaustul și alte măsuri de combatere a antisemitismului în România, precum și schimburile culturale și interumane dintre cele două state. O atenție deosebită va fi acordată situației din Orientul Mijlociu, inclusiv stadiului Procesului de Pace în Orientul Mijlociu, cu accent pe situația de securitate din regiune în urma evoluțiilor recente.

"Sunt foarte multe lucruri care ne leagă"

"Are o mare importanţă această vizită de stat fiindcă statul Israel nu îşi reneagă conducătorii, de la un mandat la celălalt. Vizita este la fel de importantă ca şi cum preşedintele Rivlin nu îşi termină mandatul, în acest moment, ci îl începe. Relaţiile dintre România şi Israel se întind de la crearea statului Israel, dacă vreţi, aproape de atunci. România a recunoscut, în vremea lui Ceauşescu, statul Israel. România comunistă a jucat un rol important în negocierile de pace din Orientul Mijlociu. După Revoluţie, odată cu democraţia, aceste relaţii s-au întărit pe chestiuni fundamentale care ţin de securitate naţională, apărare, investiţii, chestiuni culturale foarte importante.

Israelul a avut 400.000 de cetăţeni români care au migrat din România şi au creat o comunitate frumoasă. Avem foarte multe personalităţi din România de origine evreiască, care au contribuit într-o manieră fundamentală la relaţiile bilaterale. Şi mai e ceva... Ştiţi că imnul Israelului este un vechi cântec popular românesc. Sunt foarte multe lucruri care ne leagă. Eu zic că este un lucru foarte bun această vizită. Chiar nu mă interesează că mandatul preşedintelui Rivlin se încheie. Important este că relaţiile noastre trebuie să rămână la fel de bune cum sunt de decenii", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel