Dacă președintele Traian Băsescu îl va desemna pe actualul premier al României și fost șef al unui serviciu de informații ca probabil succesor în 2014, asta dovedește că pariază pe planul aplicat de Vadimir Putin în urmă cu 10 ani, deși asemănările dintre România și Rusia sunt limitate, susțin jurnaliștii de la Reuters.
Faptul că "preşedintele unui fost stat comunist afectat de criza economică îl desemnează succesor pe un fost şef al unui serviciu de informaţii, sună familiar?", se întreabă jurnaliștii publicației într-un material numit "Preşedintele României pariază pe planul lui Putin".
"Preşedintele României, Traian Băsescu, l-a numit pe vechiul său aliat Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de prim-ministru, iar acesta va fi, cel mai probabil, candidatul partidului la preşedinţie când mandatul lui Băsescu va expira în 2014, conform unor surse din PDL, o manevră similară cu decizia lui Boris Elţîn de a-l promova pe Vladimir Putin, în Rusia, în urmă cu peste zece ani", scriu jurnaliștii Reuters.
Tinerețea noului premier al României și improbabilitatea ca el să acționeze împotriva minorităților nu-l fac să semene foarte mult cu Vladimir Putin.
”Ascensiunea unui fost şef al unui serviciu de informaţii la conducerea unei ţări care încă este traumatizată de Securitatea fostului regim comunist stârneşte neliniştea unora, dar asemănările cu Vladimir Putin sunt limitate. În timp ce Putin a lucrat în KGB şi a contribuit la iniţierea unui război împotriva separatiştilor ceceni, Ungureanu este prea tânăr pentru a fi lucrat pentru fosta Securitate şi este improbabil ca el să ia măsuri împotriva minorităţilor; etnicii maghiari, cel mai mare grup minoritar, sunt parteneri ai coaliţiei guvernamentale", explică Reuters.
Faptul că premierul Ungureanu nu este membru PDL, asta nu dovedește că nu poate deveni un lider de partid la congresul următor, ma ales că se bucură de susținerea membrilor partidului aflat la putere.
Jurnaliștii de la Reuters consideră că președintele Băsescu, indiferent de pregătirea și de experiența premierului Ungureanu, nu dispune de aceeași putere de care s-a bucurat Boris Elțîn.
"Dat fiind că a studiat la Oxford, Ungureanu are o perspectivă prooccidentală. În calitatea de ministru de Externe, a colaborat cu Statele Unite în cazul Irakului, iar în calitatea de director al SIE, a colaborat cu alte state membre NATO. România chiar a fost implicată într-un scandal cu Rusia în 2010, într-un caz de spionaj care a avut ca efect expulzarea reciprocă a unor diplomaţi. Băsescu, liderul PDL până ce a demisionat la preluarea preşedinţiei în 2004, are mult mai puţină putere decât Boris Elţîn", subliniază Reuters.
Totodată, Reuters consideră că alegerile locale din iunie vor transmite primul semn clar dacă Mihai-Răzvan Ungureanu poate fi considerat succesorul lui Traian Băsescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu