Reuters: Cum pierde România 28 de miliarde de euro pe an

Evaziunea fiscală din România rămâne în floare, în ciuda avertismentelor venite dinspre Uniunea Europeană, țara noastră plasându-se pe locul doi, după Bulgaria, la dimensiunea economiei "negre" în raport cu Produsul Intern Brut, spune un studiu al firmei de consultanță AT Kearney, citat de Reuters.

Reuters dedică un amplu articol evaziunii fiscale din România, pe care îl începe prin descrierea unui tablou familiar bucureștenilor: în fiecare dimineață, comercianții se instalează la tarabele din suburbiile Capitalei, dar zumzetul provocat de aceștia se transformă într-o liniște deplină odată cu prima apariție a inspectorilor financiari.

Potrivit Consiliului Fiscal, unul din trei muncitori români nu plătește taxe și nu beneficiază de pensie. 

"Este singura slujbă pe care am găsit-o", spune un vânzător dintr-o piață bucureșteană. El câștigă 1.000 de lei (290 de dolari) pe lună, puțin peste salariul minim pe economie, și nu are nicio garanție că își va păstra locul de muncă. "Dacă mă plâng, mă tem că șeful mă va da afară", spune el.

TVA redus la legume, fructe şi carne pentru 2015

Evaziunea fiscală din România înseamnă 16,2% din Produl Intern Brut de Anul trecut, ajungând la 22 miliarde de euro (28 de miliarde de dolari). Suma aproape s-a dublat în ultimii 14 ani, în anul 2.000 evaziunea fiscală atingând 9,1% din PIB.

Situația macină veniturile guvernamentale, forțând administrații succesive să "stoarcă" muncitorii onești și afacerile pentru a umple golurile cu noi taxe. Pentru investiții în țara cu cea mai proastă infrastructură rutieră  din Europa și unde 40% dintre gospodării nu au baie interioară mai rămân puțini bani, notează Reuters.

Semne pozitive de la Banca Mondială

"Continuăm să vedem un nivel al evaziunii fiscale foarte ridicat din partea anumitor companii private. Ele distorsionează competiția", spune Mihai Bogza, șeful consiliului investitorilor străini. "Taxele necolectate de la aceste companii vor fi într-un final ridicate prin mărirea taxelor plătite de contribuabilii onești", a adăugat el.

Situația s-ar putea înrăutăți după alegerile prezidențiale din noiembrie, notează Reuters. Premierul Victor Ponta a anunțat a anunțat o nouă serie de reduceri de taxe și de cheltuieli, fără să explice cum vor fi acestea acoperite.

Evaziunea fiscală merge dincolo de micii afaceriști. Opt patroni din fotbal și oficiali, inclusiv un fost vicepremier, au fost închiși anul acesta pentru corupție și evaziunea fiscală. Procurorii DNA investighează mai mulți membri ai parlamentului.

România a început să ia măsuri pentru atenuarea problemei. Banca Mondială ajută autoritățile fiscale să adopte un proces care ar putea face ca nivelul de colectare să crească cu cel puțin 3% în relația cu PIB-ul până în 2018, spune Alberto Leyton, expert în sectorul public al Băncii Mondiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel